Qu és CALIU

Caliu: Associació d’usuaris/usuàries de GNU/Linux en llengua catalana.

Associació inscrita al Registre Oficial d’Associacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 25400 de la secció 1a del registre de Barcelona i en el Registre d’Associacions de la UPC amb el número 311. El seu nom prové de les sigles en angls de Catalan Linux Users. Té la seu social a: Passeig de Fabra i Puig, 376, 2on 2ona, 08031- Barcelona.

Orígens de Caliu.
Caliu va néixer el 24 de febrer de 1999 arran del missatge que l’ Eduard Fabra va enviar al fòrum de Linux de VilaWeb proposant la creació d’un grup d’usuaris de GNU/Linux en català. La secció d’ informàtica de VilaWeb publicà la notícia en l’edició del dia 1 de març de 1999 :

Caliu català amb Linux. Des del fòrum de Linux de VilaWeb Informàtica, l’Eduard Fabra llença una proposta que pot interessar força el personal que, als territoris de parla catalana, utilitza el sistema operatiu GNU/Linux: crear “un grup d’usuaris de Linux en català per tal d’unificar recursos i esforços en l’adaptació al nostre idioma d’aquest magnífic sistema operatiu“. Si us engresca la idea d’un grup de Catalan Linux Users (CALIU?) o bé si ja en coneixeu algun i el voleu presentar, no dubteu a continuar el debat al fòrum de VilaWeb Informàtica.

Les respostes i mostres de suport no trigaren en arribar, així neixia el primer grup d’usuaris de GNU/Linux de parla catalana. Mica en mica el grup va guanyar en popularitat i es va anar dotant de eines de comunicació com la pàgina web i llistes de correu. Més tard, casualment es va descobrir una altra iniciativa per defensar els interessos dels usuaris de GNU/Linux en Català, una plataforma denominada AULLUC (Associació d’Usuaris de Linux en LlengUa Catalana), promoguda per en Francesc Genové i d’altres integrants que estaven a punt de presentar els papers per a convertir-se legalment en associació. De les converses entre aquesta plataforma i el nostre grup es va decidir unificar esforços i crear el que avui coneixem com a CALIU : Associació d’Usuaris de GNU/Linux en Llengua Catalana.

Al llarg de tots aquests anys hem passat de tenir allotjada la pàgina en un servidor de pàgines personals a tenir les nostres pròpies màquines. La primera màquina (Carbassa 1) la vàrem muntar de la ferralla informàtica que entre tots vàrem poder reunir, la segona màquina (Carbassa 2) i la màquina actual (Stallman), -aconseguides gràcies a les donacions- donen servei d’ ftp a més de 150 persones diàriament i estan equipades amb més d’un Terabyte de disc dur. Tot això no seria possible sense la inestimable col·laboració de la UPC que és qui ens allotja les màquines i ens proporciona l’ample de banda.

Objectius de Caliu.

 • Promoure l’ús del sistema operatiu GNU/Linux.
 • Facilitar ajuda i suport tcnic.
 • Fomentar la instal·lació del sistema operatiu GNU/Linux en les administracions, empreses, universitats, instituts, escoles i l’usuari final.
 • Traduir els documents de configuració i aplicacions més utilitzades al català per tal de facilitar l’ús del GNU/Linux.
 • Donar a conixer i instal·lar GNU/Linux mitjançant les reunions dels membres del grup i les anomenades festes d’instal·lació.
 • Donar suport als fabricants i distribuïdors d’ordinadors que tinguin GNU/Linux preinstal·lat com una opció en els seus equips.
 • Promoure la traducció de distribucions al català.

Projectes en curs.

4 comentaris a l'entrada “Qu és CALIU”

 1. Gabi ha dit:

  hola;
  Jo participo en aquesta filosofia: m’agrada el Linux i soc català.

 2. Iu Corbe ha dit:

  Felicitats per la vostra gesta! Soc usuari antic dels bits i nou en KDE, meravellat per la gracia del Knoppix XP en catala que ara corre. Ja tocava!! Quina meravella!!

  Un nou geek a les llistes GNU de casa

  Felicitats i Anims, i per les dates que estem, Bon 2005 ! !! !!!!

 3. Rafael Martin Soto ha dit:
  Hola. Us felicito per la iniciativa de divulgar el software lliure.

  M’agradaria compartir amb tots vosaltres la mateixa ideologia, i per això mateix he organitzat unes jornades de Software Lliure al Baix Empordà – Torroella de Montgrí -. La jornada es basa en explicar qu és el software lliure, i com aconseguir-lo gratuïtament i en català

  Trobareu tota la informació que necessiteu a: http://jornades.inatica.com

  Salutacions.

 4. Raphink ha dit:

  Hello,

  Sorry for writing in english, but although I understand catalan being french, I don’t speak it at all.
  I’m writing here because I found that Ichthux, the project I head, has an ISO hosted on this ftp.
  I wanted to let you know that since this project is to be represented in Valencia for the II Congreso de Software Libre Comunidad Valenciana, I have released a new version : Ichthux-Live 0.5 “Valenciana” and have made it available in both spanish and catalan. I thought you might then be interested to know that this live CD is available in catalan… You can learn more on this release and see screenshots on the following page : http://ichthiux.free.fr/wikini/wakka.php?wiki=IchthuxZeroFive (the screenshots are even in catalan, by chance …)
  Using your ftp as a european mirror could be a great help for us 🙂
  The ISO can be found on http://www.crosswire.org/~dglassey/ichthux/

  Regards