M’he comprat un portàtil

Així les coses, només he trobat dues opcions: l’empresa espanyola Airis, que munta portàtils i els ven amb SO opcional i la cadena de botigues Jump que també en munta i en ven amb SO opcional. Fora d’això, i d’alguna excepció aïllada, tots els portàtils els venen amb Windows obligatori. De tota manera, anem endavant, perqu fa cosa de dos anys, que també vaig estar mirant per a comprar-me un portàtil, no hi vaig trobar res sense Windows. Evidentment, trobo a faltar que algú en vengui amb Gnu/Linux preinstal·lat, que hagués estat la meva opció, sense pensar-m’ho, i és que si no et diuen que pot funcionar amb Gnu/Linux (a Jump ho insinuen, a la seva pàgina web diuen que l’SO és opcional, perqu tothom pugui elegir qu hi instal·la), t’has de buscar la vida, mirant component per component (bé, bàsicament les targes de vídeo i de so) si és compatible amb Gnu/Linux.

Instal·lació

Després d’una setmana d’espera, per fi m’han portat l’ordinador de Jump. Es diu JETBOOK 428AC i val 1499 EUR. El tenen d’oferta al fulletó i a la web, però et triguen una setmana a servir-te’l, mira.

No sé per qu, no m’engegen les arrencades dels CDs d’instal·lació de la Mandrake, ni de la Red Hat ni la Knoppix. (Ja esbrinaré per qu, suposo.) Així que he instal·lat la Conectiva 8.0, sense cap problema. L’únic és que els de Menta (ara Auna) han deshabilitat el sistema que hi havia per a configurar els ordinadors que t’hi deixa connectar (només dos) i no l’he pogut connectar fins ara. I la veritat és que sense connexió a Internet el Gnu/Linux perd molt.La cosa no ha estat fàcil, perqu jo no volia de cap de les maneres pagar a MicroSoft un programari que no el vull veure ni en pintura.

7 comentaris a l'entrada “M’he comprat un portàtil”

 1. Anònim ha dit:

  Ei bones, soc en Lilo de sils.

  Doncs fara cosa de un mes, al Juny va sortir aquest article a barrapunto amb 94 comentaris, sobre portatils amb windows XP preinstalat.

  http://barrapunto.com/article.pl?sid=03/06/08/1350208&mode=thread

  Es molt interessant, parlen de demanar que et retornin els diners del windows… amb el windows refund. Recomanen també comprar ibooks o powerbooks de apple, cars pro molt monos i tot hi portar sistema operatiu per lo menys no van a microsoft els diners. També portàtils a lindows.com.

  Es un portàtil clònic no el jump ? Els Airis ho són (tot hi dirse airis). Els de abyss-computer són clònics també i idntics als airis. A batch-pc també tenen portàtils clònics.

  Explicaré una experincia meva: Amb un portàtil de mediamakt marca fujitsu-siemens, fots la knoppix pim pam i en un moment encs i tot funcionant. En canvi amb un Hp-Compaq tope de ben acabat i de qualitat ( que no és el tipic merda portatil que sembla de fireta amb pintura platejada que es pela facilment i no gaire robust) que ja m’agradaria tenir-lo, doncs la poses i res, no hi ha maneres de arrancar provant-ho de 1000 formes. Crec que seria una bona manera de testejar si al vostre futur portàtil li serà relativament “facil” instal.lar linux avans de comprarlo provant si té problemes arrancant la knoppix 😉 res mes.

  Ah! que me’n descuidava, un altre comentari de portatils sense windows:

  Suse e IBM han creado una especia de alianza que hace que los portátiles Thinkpad A31 y T40, asi como los sobremesa NetVista tengan una certificación de que todo el hardware funciona en Suse.

  Y ya sabeis lo que eso significa, si funciona en Suse, funciona en cualquier distro.
  http://www.linux-on-laptops.com/
  http://tuxmobil.org/

 2. Anònim ha dit:

  Torno a ser jo. Poso dues noticies ralacionades:

  “Una empresa española firma el primer acuerdo del mundo para vender portátiles con software libre”

  La compañía española Lambdaux Software Services ha alcanzado un acuerdo con la empresa de hardware Infinity Systems por la que ésta venderá portátiles con preinstalación de software libre. El acuerdo firmando permite la comercialización de 150.000 portátiles de la marca Airis a través de 500 puntos de distribución.
  http://www.libertaddigital.com/noticias/noticia_1275761069.html

  “Comercializan PC portátil con Linux a 400 $”

  (13/05/2003 12:04): Las autoridades de Tailandia han solicitado a Hewlett-Packard fabricar un PC portátil de muy bajo precio operado con Linux.

  A juicio del gobierno tailandés, el pueblo debería tener mucho mejor acceso a los PC, por lo que ha elaborado una nueva política que asigna fuertes subsidios para el desarrollo de nuevos productos. En tal contexto, el sistema operativo gratuito Linux fue la elección evidente para las autoridades.

  El PC portátil estará provisto de un procesador Celeron a 800 Mhz, 128 Mb en RAM y 20 Gb en disco. No tendrá lector de CD-ROM y sólo contará con disquetera.

  Según el periódico tailandés The Nation, más de 30.000 personas asistieron a un evento en que las autoridades presentaron un prototipo del “PC popular”.
  http://www.diarioti.com/gate/n.php?id=2466

  Per cert, parlant de preus baixos, a http://www.pricoinsa.es tenen un fujitsu de 650 + IVA, varis Acer de 700 i escaig i un toshiba (el mercedes dels portàtils) de 806 + IVA!, increible el preu, imagineu-vos si no s’hagués de pagar el windows que porten…

  Per cert, és veritat lo que comenten aqui http://www.elotrolado.net/showthread.php?s=&threadid=195718 que ATI és una merda en els portatils, i que si vols acceleracio 3D només busquis Geforce Go ?

 3. Anònim ha dit:

  Als catàlegs d’Airis he vist portàtils amb Linux preinstal·lat 60 euros més barats que l’opció Windows XP Home. Sense sistema operatiu són 86 euros menys, pel que es pot dir que t’instal·len Linux per 26 euros.

 4. Anònim ha dit:

  Prova amb això per arrancar la knoppix:

  hdc=ide-scsi nomce nousb

  En un portàtil que no la volia arrancar ni a “tirus” això ho soluciona…

 5. Anònim ha dit:

  Doncs ho he provat i em diu:
  Could no find kernel image: hdc=ide-.scs

  En saps res?

 6. Sergi ha dit:

  Eis oles abiam si am podeu ajudar, vui instal·lar un micro al meu ordinador windous XP però no se com ho tinc de fer siusplau ajuda!!El micro ara ben b no c kina marka es però siusplau ajuda que fa molt de temps que el bui instal·lar i no puk!!

 7. Seri ha dit:

  Torno a ser iop, el problema k tink es k el micro està enxufat a la torre i grabu la veu x el Messenger el que pasa es k fa com si es grabes però a l’hora d’eskoltaro no sa sent res, es a dir que es com si no captes la meva veu. Digauma algu plis plis ajuda siuspalu!! gràcies!!