Carles Solà sobre el programari lliure a l’Administració

A pregunta del presentador sobre el finançament perqu a Extremadura tinguin un ordinador per a cada dos alumnes, Solà va comentar que havien tingut un finançament excel·lent, no només per part de l’estat, sinó també pel fet de ser considerada Regió 1 pel FEDER, que és qui gestiona els fons de cohesió de la UE.
Per descomptat, va afegir Solà, aquest programari lliure s’ha de tenir tot en català (però no va dir com).
Bones paraules, però cap concreció, tot i que el programa no era com per a fer-ne, tot s’ha de dir.
Una opinió força general de la Farga i de tot plegat, pel que he pogut saber és aquesta d’en Cuchí Beltran en castellà però molt extensa. Aquest migdia, al programa Minoria absoluta de Toni Soler, a RAC 1, han entrevistat el conseller del DURSI de la Generalitat de Catalunya, Hble. Carles Solà que ha confirmat la notícia que va donar el president a la desfilada: dos consellers de la Generalitat de Catalunya (ell mateix i la consellera d’Educació, Marta Cid, ambdós d’ERC) aniran a Extremadura per a presenciar in situ els avenços que s’han fet allà en matries de TIC. Per sobre de tot, Solà va dir que volen veure els progressos que tenen a veure amb el programari lliure. Ha hagut d’explicar qu és el programari lliure, perqu cap dels components del programa no ho savia, més o menys d’aquesta manera:

Hi ha dos tipus de programari, el propietari (MS) on no hi ha cap accés al codi font i el lliure que sí que en pots tenir, el pots modificar i com a conseqncia, innovar.

Segons Solà, s’intenta que les gestions amb les administracions siguin més còmodes i properes al ciutadà i fent servir programari lliure. Hi ha contactes amb Baviera i Extremadura pels canvis que s’hi han fet cap al programari lliure, ja que hi ha el compromís del govern català de promoció i adopció del programari lliure. A la Universitat de Lleida es porta a terme un programa pilot d’implantació de programari lliure en l’administració de la Universitat.

Els comentaris estan tancats