Moció per la promoció i suport del programari lliure a la ciutat de l’Hospitalet

Ats que fa més de quinze anys que es parla en diferents fòrums tcnics mundials sobre l’anomenat model de llicncia de programari lliure o programari sota llicncia GPL (GNU General Public License). El programari lliure és aquell que permet a l’usuari, a més de l’ús del programa mateix, l’accés al seu codi font complet i la possibilitat de copiar-lo, distribuir-lo, estudiar-lo, millorar-lo i fer públiques aquestes millores amb el codi font corresponent, de tal manera que tothom se’n pugui beneficiar.

Ats que amb el desenvolupament i la difusió d’Internet apareix un nou concepte, diferent però alhora profundament relacionat amb el de programari lliure: els protocols lliures. Aquests tipus de protocols, sobre els quals es fonamenten tots els serveis d’Internet (el web, el correu i la transferncia de fitxers, entre d’altres), tenen el mateix origen i la mateixa filosofia que el programari lliure: la informàtica pública i la informació pública. Un exemple d’això és el fet que més d’un 70% dels servidors web del món estan basats en l’ús del sistema operatiu GNU/LINUX i d’altre programari lliure.

Ats que a l’àmbit empresarial cal esmentar que grans empreses informàtiques com ara IBM, Hewlett Packard, Apple i Sun donen suport tcnic, financer i comercial al programari lliure.

Pàgines: next page

Els comentaris estan tancats