Oriol Ferran es mostra contrari a les patents de programari

El Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, va reafirmar ahir dimecres, en el marc d’un sopar de treball de la Asociación de Empresas de Electrónica, Tecnologías de la Información y Telecomunicaciones de l’Estat espanyol (AETIC), el compromís del govern de la Generalitat amb el programari lliure i els estàndards oberts i es va posicionar en contra de les patents de programari.


Segons va explicar Oriol Ferran, interpel·lat per un empresari desenvolupador de programari, les propostes d’aquesta directiva que debat el Consell de la Competitivitat de la Unió Europea van en contra de la innovació i l’essncia dels plantejaments que defensa i proposa el model de desenvolupament del programari lliure.

En la seva intervenció Oriol Ferran també va celebrar el posicionament de l’Estat espanyol que el passat més de maig va votar en contra de la proposta. La darrera setmana altres governs com el de Polònia han manifestat la seva oposició a la patentabilitat del programari, així com també ho han fet recentment els parlaments d’Holanda i Alemanya.

Ferran va lamentar que el posicionament clar i contundent del Parlament Europeu, que va votar en contra les patents ara fa un any, sigui posat en qestió des del Consell. El Consell de la Competitivitat de la UE, que s’havia de reunir aquest dijous a Brussel·les, ha ajornat el seu posicionament sobre la directiva.

El conseller d’Universitat, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, que repetidament ha refermat el compromís del Govern amb el programari lliure, va manifestar-se en contra de les patents de programari en l’acte de presentació de LaFarga.Org que es va celebrar el passat 8 d’octubre.

Solà es va afegir en aquell moment a l’oposició del moviment del programari lliure als monopolis i patents, perqu condicionen la innovació a diferncia dels codis oberts. L’elevat cost d’una patent pot marginar moltes petites i mitjanes empreses o comprometre recursos econòmics que es podrien destinar a la innovació.

Els comentaris estan tancats