El Fòrum Social Mundial funcionarà totalment amb programari lliure

Segons Luciano Brunet, de la Coordinació de Tecnologia de la Informació (TI) del 5 Fòrum Social Mundial, a celebrar a Porto Alegre, Brasil, del 26 a 31 de gener de 2005, tota la tecnologia instal·lada al territori del Fòrum funcionarà amb programes lliures. “En total, són aproximadament 700 ordinadors […] funcionant amb aquesta mena de programa”, afirma. “El coneixement rendeix més quan és compartit. La idea de la privatització del coneixement a les mans d’uns pocs grups acaba per entorpir el desenvolupament de la humanitat”.

D’acord amb l’integrant de la Central de Movimento Populares, Everton Rodrigues, el moviment a favor del programari lliure participa dels debats des de la primera edició del Fòrum. “A partir del segon Fòrum Social Mundial al 2002, vam começar a veure que havíem de practicar allò que diem”. Segons Everton, les inscripcions, per exemple, sempre es feien amb sistemas desenvolupats amb tecnologia lliure. Aquest any, el lloc web de l’FSM es va migrar a programari lliure. Les activitats autogestionades, o sigui, organitzades per les entitats participants, es van inscriure mitjançant programes lliures.

La infraestrutura per al 2005 tindrà un centre d’accés per a la premsa amb aproximadament 180 ordinadors, tots amb programari lliure. A més d’això, es posaran a disposició del públic 30 “cybercafs” amb cinc ordinadors d’accés lliure i 11 centres d’atenció amb ordinadors, tots amb accés a internet. “Segons la nostra estimació, el Fòrum proporcionarà més de mil accessos a internet a la seva estructura”, afirma Brunet.

Al Campament Intercontinental de la Joventut (AIJ), el Laboratori de Coneixement Lliure disposarà d’altres 60 ordinadors connectats a internet, també amb programes lliures, on els integrants del projecto Estúdio Livre tindran les oficines.

Les discusions i les activitats sobre l’ús de programari lliure al Fòrum Social Mundial es faran al Pólo Temático 10: “Pensamento próprio, reapropriação e socialização dos saberes, conhecimentos e tecnologias”. Un dels atractius del panel “Revolução Digital” és la participació del sociòleg català i economista de tecnologia de la informació Manuel Castells.

Els comentaris estan tancats