Tertúlia Programari Lliure a Tertúlia Digital

Amb una assistncia d’entre 300 i 400 persones, va ser un dels actes sobre programari lliure més grans on hi he anat.
El Xavier de Blas va estar molt bé, sortejant alguns problemes tcnics per part de l’organització, com el so i els llums. Una llàstima, però el Xavi va salvar bé els obstacles. Aquí hi ha un vídeo que ens va aconsellar que miréssim i l’escoltéssim perqu allà no hi va poder tenir so.

La tertúlia es va centrar en l’Oriol Ferran. Se l’hi van llençar de tots colors i va intentar capejar el temporal i gairebé va reconéixer que no no poden fer gaire cosa quan al programari lliure a l’administració perqu tenen un contracte amb Microsoft (signat pel govern anterior) que els obliga a passar-se a Office XP durant l’any que vé. No va explicar qu passarà quan aquest contracte presquigui. Se’l va instar a deixar de penjar documents en format privatiu a la web de la Generalitat, cosa que encara passa i va dir que miraria qu podia fer, però que hi ha una inrcia a superar. Hi va haver moments en qu va dir coses sense gaire sentit com que el programari lliure no era estable ni segur fa dos anys, però això se li pot perdonar perqu es va posar molt nerviós quan va veure que l’apretaven.
L’Orestes Mas, professor de la UPC, va parlar de les noves possibilitats de negoci amb el programari lliure i del canvi de model de negoci. Va opinar que l’administració pública no s’ha de passar necessàriament a programari lliure (evidentment, va dir, és molt millor si ho fa), sinó que sobretot ha de permetre de treballar amb estàndards lliures.
L’Eduard Elías va coincidir a parlar de les noves possibilitats de negoci amb el programari lliure i del canvi de model de negoci. Va estar molt fi i acurat.
El Juan Ramón Alegret va treure pit, dient que Sun Microsystems recolza el programari lliure des dels seus inicis, cosa que bàsicament és falsa, i que OpenOffice és molt bo, lliure i de Sun (tot això és veritat). També va parlar de l’alliberament del seu sistema operatiu Solaris, que va dir que és el millor del món, això ja ho veurem quan estigui en les mateixes condicions que Linux, és a dir, lliure i per a diverses arquitectures. Va abogar pels estàndards oberts, recordant-nos que els estàndards d’oficina són els documents d’OpenOffice i va instar l’Oriol Ferran a enviar l’endemà mateix un correu electrònic a tothom a la Generalitat per a que des d’aquell mateix moment ningú no tornés a penjar cap fitxer en format tancat.

EL Xavier Drudis, coordinador de la campanya contra les patents de programari a Europa i membre de Caliu, va explicar les llibertats del programari lliure i li van donar quatre minuts per a explicar les patents de programari i els problemes que comporten.

La tertúlia es va acabar quan es posava més interessat, i és que va ser curta per a que tots cinc poguessin explicar tot el que havien de dir i sobretot contrapossar les idees amb les dels altres, que crec que era el que es volia. Vaig trobar a faltar referncia a CatPL i al proper Institut Català del Programari Lliure.

Després hi va haver uns canaps que van volar ràpidament i un munt de converses interessants entre membres d’empreses d’informàtica i intercanvi de targetes de visita, en una bona manera d’interrelacionar gent vinculada al programari lliure.

5 comentaris a l'entrada “Tertúlia Programari Lliure a Tertúlia Digital”

 1. Marti ha dit:

  El Sr.Orestes no es digne d’autoplocamar-se vocal de la comunitat del software lliure quan afirma que ladministració pública no sha de passar necessàriament a programari lliure. Nomes la constancia de gent com Stallman en denfesar les seves idees ens ha fet avançar. Deixeu que els que tinguin les idees clares les defenguin però no aneu amb mitjes solucions.

  Aquest és un lloc amb un politics dolents, un grups d’usuaris practicament inexsitents, i unes universitats de tercer fila. On no hi ha no raja

 2. Eduard Fabra ha dit:

  Per començar et diré que el Sr. Orestes en l’actualitat, és el tresorer de Caliu i pel que fa al teu comentari, et diré que el que volia dir l’Orestes amb la seva intervenció, era que no fa falta començar la casa per la taulada, es pot començar per molts llocs (com ara l’educació) i anar pujant mica en mica fins arribar a dalt.

  D’altra banda, si consideres que els grups d’usuaris son pràcticament inexistents i tens queixes sobre el seu funcionament, t’animo a prendre la iniciativa i a participar amb nosaltres per poder fer-ho millor.

  Eduard Fabra i Bori
  President de Caliu

 3. Orestes Mas ha dit:

  Bé, veig que vaig generar polmica. Això és bo.
  Quan parlo, i més quan parlo en públic, procuro sempre mesurar molt bé el que dic, perqu en un tema com el del PL tots els matisos compten. Clar que, en un entorn on tens el temps limitat, a vegades hom pot no trobar les paraules adients per expressar una idea. Jo he defensat repetides vegades, i amb vehemncia que l’administració té l’obligació d’utilitzar el Programari Lliure en els seus serveis crítics. En això no es pot demorar i ja està fent tard. Una altra cosa és la migració a PL dels seus equips ofimàtics, que jo crec que és imprescindible perqu suposa un millor aprofitament dels recursos i cabals públics, però que al meu parer no és tan urgent com la primera.
  Si estic parlant amb la persona del públic que va intervenir en aquesta línia, coincideixo amb tu en el fet que l’adopció de PL a tota l’ofimàtica de l’administració (en aquesta cas la Generalitat, però també d’altres) és un fet emblemàtic i propagandístic, i seria molt desitjable que es fes ara mateix, però essent realistes i coneixent la situació del Personal d’Administració i Serveis de la UPC, on cada canvi va sempre acompanyat de molta formació en les noves eines, em temo que això no serà possible a curt termini.
  Per tant, entenc que la interpretació correcta de les meves paraules és la que fa l’Eduard, de no començar la casa per la teulada i migrar primer allò que és més senzill i urgent, altrament ens podria agafar la síndrome de Munic.

 4. Orestes Mas ha dit:

  Respecte a això dels “usuaris inexistents”, em fa gràcia que ho digui precisament en un fòrum de Caliu, que té alguns usuaris els quals han estat capdavanters a Europa en la lluita contra les patents de programari (per posar un exemple dels més evidents).

 5. anonim ha dit:

  Comentari pel Marti.
  Sobre el que comentes més de fons em sembla que ja t’han respost.
  Afegir-hi que t’has deixat un parell de pronoms febles a la frase “On no hi ha no raja”, em sembla que sería més adeqat escriure “on no n’hi ha, no en raja”. Afortunadament el català té pronoms febles, aprofitem-los! 🙂