Estats Bananers Units

Aquest matí a Barrapunto s’han fet ressò d’una notícia extreta del portal Groklaw segons la qual l’Oficina de Patents dels EUA va concedir el passat octubre una patent a l’empresa Microsoft sobre un processador de textos basat en XML, és a dir, un programa que desa els seus documents en format XML.

Curiosament, el format XML és el que usa OpenOffice per desar els seus arxius, per la qual cosa aquesta patent és una amenaça directa a aquesta aplicació, que pot fer molt de mal a Microsoft en el sector públic. Per si algú encara ho dubtava, aquest cas posa ben clarament de manifest que les patents de programari s’utilitzaran per aixafar el programari lliure sense contemplacions, com ja fa anys que està denunciant la nostra associació.

Aquesta patent és amb tota probabilitat il·legal, perqu ja fa molts anys que altres programes usen la mateixa tcnica, fins i tot abans que la patent fos presentada. Té poc sentit preguntar-se si l’ha concedit un funcionari inepte o corrupte. Però, il·legal o no, de moment està concedida, i per invalidar-la caldrà un judici llarg i costós. En aquest cas, qui defensarà el programari lliure?

1 comentari a l'entrada “Estats Bananers Units”

  1. Lluís Gras ha dit:

    No … sí al final alguna llumenera patentarà el tema d’espolsar-se l’aparell reproductor després d’orinar i llavors cada cop que un es trobi en situació haurà de llegir l’EULA corresponent i abonar religiosament els “royalties” pertinents.

    Anem arreglats …