Les patents “a la americana” no són tan bones

O això pensen alguns legisladors nord-americans, que han proposat de canviar el mecanisme d’obtenció de patents als USA. Alguns dels canvis proposats, són:

– Per poder patentar quelcom s’haurà d’haver inventat quelcom, deixarien de ser vàlides patents com ara la de “la màquina del temps” o la “de les ulleres per mirar a l’altre banda de la Terra”. S’haurà de demostrar de forma efectiva que la invenció que és patenta és real i fa el que la patent diu que fa.
– Per fer efectiva la patent s’hauria de demostrar que no s’actua de mala fe, s’hauran de presentar proves de que s’està infringint una patent vàlida i és limita la quantitat de diners que és poden reclamar per cada infracció.
– S’autoritzaria al director de l’Oficina de Patents a donar de baixa, al seu criteri, totes aquelles patents que facin referncia a d’altres patents (és suposo que per reforçar la patent en qestió) que no tinguin res a veure amb el que és presenta en la patent original.
– s crearia un nou organisme, dins la mateixa Oficina de Patents, per tal de facilitar la retirada de patents no vàlides que ja hagin estat concedides. A més s’allargaria en almenys 6 mesos després de la publicació de la patent el període per tal de presentar reclamacions o proves en contra de la seva validesa.

O posant-hi una mica d’humor, si us espavileu podeu patentar qualsevol bestiesa, no cal ni que existeixi, podeu dir que us heu basat en invencions patentades encara que no tinguin res a veure amb el que us hagueu tret de la màniga (així semblarà com més de debò) i el millor de tot: podeu demandar a qui us plagui, això sí no sigueu molt descarats i almenys que s’assembli una mica al que hagueu patentat.
El millor del cas és que amb el difícil que és ara tirar endarrera una patent, encara que sigui absurda, segur que en podreu treure un bon grapat de dòlars sense ni anar a judici. Tot i que jo diria que mala fe teniu, si feu tot això.
I l’Oficina Europea de Patents encara té la barra de seguir dient que les patents “a la americana” són el que necessitem.

1 comentari a l'entrada “Les patents “a la americana” no són tan bones”

  1. xdrudis ha dit:

    Bé. aquestes reformes tampoc arreglaran gran cosa. Els problemes que tenen són d’altres, i aquesta reforma servirà com a molt de distracció. Però vaja, ni m’he llegit la llei de patents d’EUA actual ni les reformes propsades. He sentit a dir que les refirmes estan pensades per afavorir les grans empreses (first to file permetria a les multinacionals seguir la mateixa estrategia a EUA que a gairebé la resta del món, la reducció de mesures cautelars evitaria a les grans empreses alguns problemes amb paràsits, etc.) Total, que no sé, però per arreglar alguna cosa s’haurien d’oblidar d’allò que es pot patentar “anything under the sun made by man”