La distro de les escoles

Ja hi ha una cosa que desaprovo de la famosa distribució de GNU/Linux que s’introduïrà a les escoles catalanes properament. Segons que ha trascendit a LaFarga.org, l’escriptori que s’ha elegit és el Gnome. El que no m’explico és per qu s’ha d’elegir un escriptori. D’acord que s’hagi d’elegir una distribució perqu els tcnics vegin tots els ordinadors més o menys iguals, però les feines importants s’haurien de fer per línia de comandaments, per tant l’escriptori trobo que hauria ser de lliure elecció.

10 comentaris a l'entrada “La distro de les escoles”

 1. josepmoragues ha dit:

  tota la rao, inclus haurien de ensenyar que es pot variar de escritori, que no es quedi nomes amb el gnome, lo bo de linux es la autentica varietat de tot, de instalacio amb moltes maquines( pc, mac, poquetpc, altres…), variar de linia de comandaments( bash, sh, kornsh, altres) de escritoris(gnome, kde, icewn, altres…) navegadors(konqueror,firefox,elefant, altres…)

  es el que fa gran aquest sistema operatiu

  simple opinio

 2. sergimorraja ha dit:

  Actualment ajudo al manteniment de la xarxa d’ordinadors d’una escola pública.
  Gnome requereix un ordinador potent amb molta ram, el que limita el número de màquines on es podrà instalar. La flexibilitat en els requeriments de maquinari, és una de les virtuts del sistema gnu/linux.

  Que no s’aprofiti aquesta característica en la distribució és terriblement desafortunat.

 3. Octavi Fornés ha dit:

  No crec que aquesta qestió sigui veritablement important. Crec que l’important és començar amb linux i no dependre de Windows. A mida que els alumnes s’hi acostumin, aniran investigant i trobant allò que els plagui.
  Pel que fa als requeriments de memoria RAM, és possible que aquest SÍ que sigui un problema, encara que, com ja sabeu, podem engegar en modus multiusuari text -sense XWindow- i tots contents.
  Sigui com sigui, crec que és important:
  1.- Estandaritzar, és l’única forma d’estalviar recursos i arribar a tot arreu
  2.- Emprar el sistema gràfic permet emprar paquest com l’OpenOffice
  El punt 2 és important per a que la gent descobreixi que hi ha vida més enllà del M$ Office!

 4. Francesc Busquets ha dit:

  Hola! Soc un dels mestres que estem treballant en el seguiment dels treballs d’elaboració de la distro i volia fer un aclariment: la distribució portarà KDE i GNOME, però per defecte arrencarà en GNOME. Els usuaris que ho desitgin podran canviar aquesta opció per defecte. I, es clar, qui vulgui podrà també desactivar l’entorn gràfic i fer-s’ho tot “a pl”.

  La distribució incorporarà per defecte diversos paquets educatius de KDE.

  Els usuaris finals de la distribució són alumnes de primària i secundària, que la faran servir per a escriure, dibuixar, navegar, composar, editar, escoltar, experimentar… El component multimdia és bàsic.

  Els cursos de formació del professorat (que són la peça clau d’aquesta operació) es farà majoritàriament sobre GNOME, emprant tant com sigui possible eines de programari lliure que puguin funcionar en diverses plataformes, tal com apunta l’Octavi.

  Crec que les operacions de consola haurien de quedar estrictament per als tcnics d’administració de sistemes. Sincerament, penso que la millor manera d’aconseguir que el Linux de les escoles s’estrelli directament al primer revolt és fer que els cursos de formació del professorat tinguin molta línia d’ordres i molta diversitat d’escriptoris i configuracions.

  Per a més informació sobre el perqu de l’elecció de GNOME com a opció per defecte, vegeu:

  http://www.lafarga.org/node/view/740

  Francesc Busquets

 5. Joan de Gracia ha dit:

  Hola Francesc,

  Tot això sona molt bé, però la realitat és una altra. Perqu els alumnes facin servir GNU/Linux cal que el professorat també el faci servir i se’l faci seu. Suposo que estaràs d’acord amb mi que canviar la inrcia costarà força i si es continua amb el tarannà que heu heredat de l’antic govern crec sincerament que tot això no arribarà a bon port, sobretot perqu de moment encara no heu escoltat als que estem a les “trinxeres”.

  Per cert, encara NO he vist ni un sol pla sobre COM es farà la implementació de GNU/Linux a les aules, i tinc la sospita que ho fareu com sempre… distribuireu els CDs, el coordinador d’informàtica es veurà amb l’obligació (o NO) d’instal·lar els CDs i el professorat no en farà cas perqu no hi ha cap mena d’obligació per fer-lo servir. Sí, es poden esmentar totes les virtuds del P.LL. però sembla mentida que obvieu qu passa als centres.

  Jo faig servir P.LL. des de fa temps i aquest comentari que et faig Francesc és perqu a veure si d’una vegada per totes feu bé les coses.

 6. Rafael Carreras ha dit:

  Està bé que es pugui arrencar amb Gnome o KDE, però jo preferiria també d’altres escriptoris més lleugers, sobretot pensant en ordinadors més antics. De tota manera, tal i com està redactada la notícia a LaFarga, semblava que Gnome era “l’elecció” i que no hi hauria res més.
  Endavant i que vagi bé!

 7. Jordi Massaguer Pla ha dit:

  En la meva opinió, és important simplificar el màxim la nova distribució. Aquesta distribució no està pensada ni per a informàtics ni per afeccionats a la informàtica, sinó que es dirigeix a un perfil no tcnic, pel que la simplicitat és més important que la flexibilitat.

  No oblidem però, que no deixa de ser un linux amb un gestor de paquets que ens permet instal·lar el que volguem, incloent el gestor de finestres que vulguem.

  Estic participant en l’elaboració d’aquesta distro i espero que ens surti un producte que en poguem estar satisfets.

 8. Rafael Carreras ha dit:

  Hola Jordi.
  Ara que ja sé que hi aniran el KDE i el Gnome, no em queixo tant. Com tu dius, tothom es pot instal·lar el que vulgui (ja veurem qui pot i qui no pot instal·lar, que això no és Windows i es necessita permís). Però a la nota de LaFarga deia clarament que la distribució “es decantava per Gnome”.
  No per això deixo d’estar molt content, com pots suposar, que les escoles tinguin GNU/Linux instal·lat.
  Que vagi bé la feina, doncs!

 9. iGNUsi ha dit:

  aquesta miniflame Gnome vs KDE no porta enlloc, han esollit gnome cm podrien haver triat l’altre, per un seguit de motius, a més es podrà canviar.

  jo al·lucino a vegades amb el personal, enlloc de lloar al tasca que fan aquesta gent, surten amb aquestes parides, sembla més f`cil criticar que fer. I si oferissiu sslucions, suggerissiu aplicacions educatives… o no és aquest l’esperit del PL?

  felicitats al francesc i tota la gent del projecte

 10. itux ha dit:

  Crec , que si parlem de linux, hem de deixar que cada escola,o usuari/a pugin escollir treballar amb kde/gnome/Xfce,com a minim, o ja començem a retallar llibertats??

  Salut