Open Invention Network

IBM, Novell, Philips, Red Hat, i Sony han creat la Open Invention Network.
El seu objectiu? Adquirir patents i posar-les a disposició (lliures de royalties) a tots els desenvolupadors de programari lliure.
Sembla que mica en mica fins els grans defensors de les patents de programari comencen a veure els seus “inconvenients”.

Nota: No us perdeu el comentari d’en Xavi Drudis al respecte de la notícia.

3 comentaris a l'entrada “Open Invention Network”

 1. xdrudis ha dit:

  Potser si veiessin els inconvenients de les patents de programari treballarien perqu no existissin. Aplegar patents és fer el joc al sistema. Millor a favor del programari lliure que en contra ? Potser sí, però igualment ningú s’hauria de preocupar de demanar permís a un consorci per utilitzar el seu ordinador.

  I el consorci, per moltes patents que tingui, no podrà evitar que una sola patent de qualsevol altre aturi un projecte lliure. De l’única cosa que serveix aplegar patents és per evitar que la gent usi ordinadors, no per permetre a ningú fer-los servir. A vegades l’amenaça de poder evitar que algú usi ordinadors pot servir per evitar que algú ho prohibeixi als altres i a vegades no.

  Només recordar una cosa: que tu, o un amic, o un consorci amic, tingueu la patent d’una cosa no vol dir que puguis fer aquesta cosa, només vol dir que pots prohibir als altres que la facin. Però algú pot tenir una altra patent que t’impedeixi fer el que vols. La premsa sovint parla com si les patents fossin molt més estretes o com si et garantissin poder fer coses (“els projectes lliures podran fer servir les patents del consorci per” o coses així). I qu si no pots fer una cosa coberta per una patent que no té el consorci ?. Per exemple, hi havia patents sobre MP3 i van desenvolupar Ogg Vorbis. Fantàstic, però hi ha una patent sobre penjar música o vídeo comprimit a un servidor i que la gent es baixi el fitxer que vulguis, que no parla per a res del format de compressió utilitzat, i per tant afectaria (si fos vàlida) tant l’Ogg com l’MP3. Imagina’t que el consorci compra la patent de l’MP3. Encara no podem fer moltes coses que volem fer.

  I es perpetua el model de despesa en activitat improductiva i que només serveix per estorbar, com les patents de programari.

 2. Jordi ha dit:

  En principi, d’acord amb en Xavi. Però cal tenir en compte l’entorn en que ens trobem. L’estratgia és fer patents defensives pel programari lliure, com ja ho han hagut de fer les empreses que participen en la iniciativa.
  Que és fer-li el joc al sistema? Si. Però millor que quedar-se del tot en calces.

  Hem de seguir treballant per la derrogació de l’actual sistema de patents, però mentre tant, ens hem de defendre com puguem.

 3. xdrudis ha dit:

  Jo en aquest cas estic bastant d’acord amb el Florian Mueller . Pot fins i tot ser contraproductiu, el que passa és que queda bé i és més fàcil que arreglar-ho de veritat, i a tothom ens agraden els placebos. Hi ha més comentaris a la llista patents@aful.org .
  Actualment són els últims missatges de
  http://www.aful.org/wws/arc/patents/2005-11/