Publicada la LinKat

El Miquel Chicano ens informa que ja s’ha fet pública la LinKat, la distribució de GNU/Linux del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. De moment només hi ha disponible la versió en desenvolupament, la qual es pot descarregar d’aquí (són 3 CD). s una distribució derivada d’OpenSUSE.

Esperem que s’hagin pres les decisions de disseny correctes i desitgem una llarga i profitosa existncia a aquesta distribució que ara fa les primeres passes. De moment hi ha una cosa que m’ha fet posar content: després d’insistents rumors que afirmaven que la LinKat només inclouria l’escriptori GNOME, veig que finalment també incorporarà KDE. Una decisió encertada, al meu parer, ats que permet que l’usuari pugui escollir i a més el cert és que en moltes àrees els dos escriptoris es complementen (per exemple en l’àrea d’accessibilitat). Això si, la tria d’aplicacions té tendncia al GNOME.

7 comentaris a l'entrada “Publicada la LinKat”

 1. Oscar Osta ha dit:

  s una opinió molt personal…

  ¿s lógic incloure programari no lliure a LinKat? (Real Player, Acrobat Reader…)

  Jo opino que no, tenim programari que fa les mateixes funcions i amb llicencia GPL. No es necesari incloure aquest programari a la distribució, encara que entenc que estiguin per temes de derivació de suse…

 2. Xavi Drudis Ferran ha dit:

  Jo també opino que no és lògic incloure programari no lliure.
  Quin és l’objectiu de linkat, introduir el programari lliure a l’educació
  o simplement fer fora MS?. Perqu així a un primer cop d’ull hi ha programari
  privatiu de Sun, Adobe, Macromedia i Real, o sia de un munt de marques grans
  menys una.

  Però si no ho he vist malament a l’instal·lar et demana que acceptis conjuntament
  totes les llicncies, i te’n cita alguna (la pantalla parla primer de que hi ha programari
  lliure i que no ho és, que el lliure és majoritàriament GPL i que l’altre té altres condicions
  i que independentment del que et diuen que pots redistribuir i modificar el programari inclòs has de seguir totes les llicncies). Però resulta que cap de les llicncies privatives citades permet redistribuir (algunes sí internament a la mateixa lan o de la feina a casa) ni modificar el programari.
  Potser no és una contradicció estricta, perqu al principi bàsicament et diuen “pots redistirbuir i modificar aquest programari *o no*” però són ganes de confondre el personal.

  En tot cas no entenc:

  – perqu no posen la llicncia de les X, Apache, Perl, etc. ja posats. Només hi ha una llicncia lliure de les moltíssimes que s’apliquen al programari que porta.

  – perqu no et permeten no acceptar llicencies privatives ni isntal·lar el programari privatiu si no vols

  – Perqu et diuen que pots fer coses que després no pots fer. Crec que malgrat que l’avís hi és no queda gens clar.

  – Com deia l’Oscar, perqu carai hi ha d’haver programari privatiu en absolut. JA era discutible quan es dedicaven a fer CDs amb programari “de lliure distribució”. Però és que en aquest CD hi ha uns quants programes que ni tan sols pots redistribuir a un amic sense afany de lucre, que ja és restringir…

  Tant de bo sigui un bug de versió beta.

 3. Orestes Mas ha dit:

  Bé, potser tots aquests comentaris es poden enviar als responsables de la LinKat. He vist que a la seva web hi ha un fòrum pensat per això.

  Ara no recordo qu posava el plec de condicions del concurs, però si que a la web s’afirma que la LinKat és “completament lliure”. Potser els haurem de fer reflexionar sobre el significat i l’abast d’aquesta frase.

  D’altra banda, entenc algunes de les decisions preses (això no vol dir que les comparteixi): El JClic, per exemple, és una aplicació emblemàtica del departament d’educació, i necessita el Java de Sun per córrer. Altres aplicacions privatives són menys justificables…

 4. Xavi Drudis Ferran ha dit:

  Si el JClic és del departament potser el poden adaptar a màquines virtuals de Java lliures (que no agafen tot el java 1.4 però s’hi acosten).

  D’altra banda ho vaig enviar aquí perqu no vaig aconseguir enviar res al forum fins que algú mś intel·ligent que jo em va dir que s’havia de clicar a la icona de la balança per enviar comentaris.

 5. Francesc Genové ha dit:

  Doncs has tingut més sort que jo. Teòricament estic registrat, però cada cop que intento entrar em diu que l’identificador no existeix. Quan intento registrar-lo de nou, em diu que ja està creat. Bé, problemes menors dins el que cap…
  M’he llegit les llicncies del programari privatiu inclòs. I per exemple, en el cas del Adobe Reader (punt 2.2 de la llicncia) en prohibeix la redistribució, n’autoritza només una còpia de seguretat (apart de la que utilitzem) o en el seu defecte el podem tenir instal·lat en un màxim de dos ordinadors, però sense utilitzar-lo mai a la vegada en els dos. O sigui, una joia!
  He vist al fòrum de Linkat que li han posat perque és el millor lector de PDF disponible per a GNU/Linux.
  Això de millor o pitjor és totalment subjectiu. M’hagués agradat molt més quelcom de l’estil: “li hem posat perque es puguin emplenar formularis perque cap lector de PDF lliure ho permet”. (No en tinc ni idea de si és així, però em ja m’enteneu).
  Crec, i quan pugui penjar quelcom al fòrum de Linkat ja ho demanaré, que cal que exposin els motius, clars, pels que han inclòs aquest programari privatiu dins la Linkat.
  També perqu algún del programari inclòs és antidiluvià, perqu està basada en Novell Desktop i no en Opensuse com s’havia dit (la instal·lació de la Opensuse és lenta, però la de la Linkat és horripilantment lenta per dir-ho clar).

 6. Carles ha dit:

  A mi em fot que s´hagi despreciat tota la feina que ja han fet els de Linex i Guadalinex. Ens continua passant el mateix, sempre reinventant la roda.

  A tota Espanya estant fent distribucions basades a Debian (i em sembla que Guadalinex tenia intencions de col.laborar amb Ubuntu). Debian és la distribució més neta en el tema de llicencies lliures. Crec que hauria estat més productiu i practic trucar als de Extremadura i oferirlis col.laboració. Després traduïm els continguts i així tindriem una distribució més barata i amb més suport per fer els paquets que calguin.

  En fi, serà el fet diferencial. 🙁

 7. Carles B ha dit:

  He instal·lat el LinKat 1.0 beta2, i em sembla que s’han equivoKAT amb el sistema de paquets. El software que fan servir per gestionar els paquests, el RedCarpet
  ftp://ftp.ximian.com/pub/redcarpet jo ja l’havia fet servir en una distro molt antiga que es deia HispaFuentes.
  Es un software fet per la gent de Ximian (Miguel de Icaza i companya), i pel que sembla, fa un parell d’anys es va aturar el seu desenvolupament.
  Les últimes versions sont per les distros Mandrake 9.1 i SuSE 8.2.
  Penso que hi ha opcions mitllor per gestionar paquets: per exemple, apt-get per rpm amb el synaptic, que es una meravella sota OpenSuse 10. I hi han 9000 paquets a punt d’instal·lar….