Disponible Linkat 1.0 Beta 2 al servidor de Caliu

Ja podeu descarregar-vos l’última versió de la Linkat 1.0 Beta 2 del servidor de Caliu (i386).

NOTA: ens han informat que la Linkat inclou programari privatiu amb llicncies que n’impedeixen la redistribució. s per això que hem procedit a esborrar les imatges ISO de la Linkat. Disculpeu les molsties. 

8 comentaris a l'entrada “Disponible Linkat 1.0 Beta 2 al servidor de Caliu”

 1. Joaquim Duran ha dit:

  Hola,

  Fa un temps que anava buscant una distribució educativa en català o espanyol i em vaig decantar per Xarnoppix.De totes maneres, al CEIP on estudia el meu fill, Puig d’Arques, tot i que usen M$, les activitats de P3 les usen desde http://www.edu365.com.

  Crec que seria bó per a la versió 1.0, enviar als autors una llista del programari privatiu que inclouen, juntament amb les millors alternatives del programari lliures disponible, de manera que el reemplacessin.

  Joaquim Duran
  Moltes gràcies

 2. Xavi Drudis Ferran ha dit:

  Que jo sàpiga xarnoppix no té problemes amb programari privatiu (tampoc me l’he mirada, però no n’he sentit a dir res).

  El problema per fer la llista que dius és el segent: quan intentes instal·lar la linkat (parlo de la primera beta, i mirada per sobre) et diu que hi ha programes lliures i d’altres que no ho son i et presenta una de les llicncies lliures i quatre llicncies privatives. No vaig veure que digués quins programes porta que vagin sota aquesta llicncia, i com que no es pot instal·lar sense acceptar-les no la puc instal·lar i miran quins programes privatius porta. Si algú sap la llista exacta de programes privatius que porta potser podrem començar a suggerir alternatives, però vaja em sembla més normal començar per instal·lar només programari lliure i si no pots accedir a una web refer la web, perqu serà que no compleix estàndards.

  Intuïció de quins programes porta.
  Java virtual machine de Sun (quina versió ? quina edició ? ) : Hi ha màquines virtuals de java lliures que implemente gairebé tota l’especificació 1.4 : Kaffe, la d’eclipse,… m’ho hauria de mirar per una llista més detallada (o buscar al google free jvm, que segur que ja s’ho ha mirat algú).

  Adobe Acrobat Reader: jo faig servir xpdf. I si volen posar un formulari en un PDF que els bombin, que usin Xforms o formularis html

  Macromedia flash plugin: hi ha un intent de plugin lliure. Em sembla que es deia gnash, però està molt verd, i no crec que funcioni encara

  Real Player: tota la funcionalitat està disponible en altres programes (VLC, xmms, amarok, gstreamer, etc…) excepte la reproducció de Real Media, que és un format no estàndard que ningú hauria de fer servir.

  més ? ni idea.

  Ni vols els ho envies als autors però m’estranyaria molt i molt que no ho sabessin ja.

  No trobo que sigui una posició sostenible dir que tots els programes privatius han de tenir un equivalent lliure. Els que no els tenen doncs fas la feina d’altres maneres. Al programari privatiu ningú li exigeix mai que tinguin un equivalent al programa X lliure.
  I no és sostenible pretendre que si algú penja continguts en formats tancats doncs tot el món es buscarà la vida per trobar un programa que els obri. Si el qui els penja és administració pública, et queixes de que malbaratin els teus impostos, i si és un privat, que el bombin, que de continguts n’hi ha molts a la xarxa.

  De fet posar a les escoles programari per visualitzar formats tancats és només un subsidi (en capital intel·lectual) a les empreses que es beneficien dels formats tancats. s com vendre els nostres fills a una multinacional del programari.

 3. Oscar Osta ha dit:

  Llavors, hi ha algú que no enten el concepte de software lliure al projecte linkat…com dirian a casa meva “manda huev…”

  Salutacións,

  PD: Tenin la feina feta de catix, kdemar, etc…

 4. Xavi Drudis Ferran ha dit:

  Perdó, he de corregir… llegeixo a un article curiós que el Real Player i l’Helix Player (privatius) no reprodueixen bé streams Real Media, i en canvi el MPlayer (lliure) si. Roda el món i torna al Born… o a Budapest… No és que l’article sembli molt currat, més aviat algú que ha agafat una beta d’ubuntu i explica qu hi ha trobat, però vaja… per poca veritat que hi hagi… Per cert el Mplayer va tenir moltes històries amb drets d’autor dubtosos, però diuen que ja ho han arreglat, i ja només queden temes de patents (a Europa haurien de ser invàlides) i de DRMs (CSS de DVDs que sembla que es poden desactivar, ara no recordo si hi va haver un judici escandinau a favor de DeCSS i si va ser abans de la directiva IPRED i ja ha canviat la llei).

 5. Francesc Genové ha dit:

  L’Helixplayer està cobert, totalment, per dues llicncies: RPSL i RCSL. La RPSL està reconeguda per la Open Source Initiative i per tant no podem dir que sigui programari privatiu.
  De totes maneres i per col·locar-l’hi noms i fets a les llicncies m’he descarregat la Beta 2 de la Linkat i deseguida que pugui (aquesta nit) me l’instal·laré i ús en faré un resúm.

 6. Xavi Drudis Ferran ha dit:

  Però que jo sàpiga l’Helix Player inclou el decodificador de Real MEdia sota només la RCSL i per tant la única cosa que el diferencia d’altres reproductors és privativa. A part de que si una part és privativa el conjunt és privatiu. Vol dir que no pots redistribuir l’HelixPlayer sencer. No és que tot el programa estigui sota dues llicncies diferents i l’usuari pugui triar, sinó que cada llicncia aplica a un tros i per tant el conjunt és privatiu.

  Tret que hagi canviat fa poc…

 7. Xavi Drudis Ferran ha dit:

  Perdó, igual m’estic liant. Helixplayer deu voler dir el reproductor sense suport de RealAudio i RealVideo i aquest si que deu ser lliure ?

 8. Francesc Genové ha dit:

  Exacte. 😉
  Encara no m’he pogut instal·lar la Linkat, però ara mateix m’hi poso.