Linkat i llicncies de programari privatiu

Per tal de resoldre d’un cop i per totes si Caliu pot o no hostatjar la Linkat en els seus servidors, he procedit a descarregar-me la Linkat i a instal·lar-me-la per tal de veure si inclou programari privatiu i quins són els termes de la/les llicncies d’aquest programari.

De fet, ni tant sols he pogut completar la instal·lació. 🙁

Quan la iniciem, se’ns informa que la Linkat inclou programari privatiu (ens presenta un quadre de diàleg amb les diferents llicncies per tal que les acceptem). A continuació us en faig un breu resum de per qu he dit que no… de totes maneres no us penseu que ens quedem només amb la crítica. Al final de l’article, apuntem una possible sol·lució per tal de subsanar tots aquests problemes.

NOTA: He posat a la meva web algunes captures de la Linkat on podreu veure alguns dels punts de les llicncies que comento en aquest article. També aprofito per dir que des de Caliu no tenim res en contra de la Linkat. Una distribució de GNU/Linux pels ensenyants, escoles i instituts de Catalunya? Genial! Però les coses s’han de fer bé i amb els cinc sentits.

EULA d’Adobe Systems Incorporated:

2.1. General Use. You may install and Use a copy of the Software on your compatible computer, up to the Permitted Numbers of computers; or…

Aquí hi ha un misteri, quin és el numero màxim d’ordinadors? No ho diu enlloc!

2.3. Backup Copy. You may make one backup copy of the Software, provided your backup copy is not installed or used in any computer. You may not transfer the rights to a backup copy unless you transfer all rights in the Software as provided in the Section 4.

Sembla que no, que no podem hostatjar-la, però anem a la secció 4 a veure que hi diu.

4. Transfer. You may not, rent, lease, sublicense or authorize all or any portion of the Software to be copied onto another users computer except as may be expressly permitted herein. You may, homever transfer all your rights to Use the Software to another person or legal entity provided that: (a) you also transfer each this Agreement, the Software and all other software or hardware bundled or pre-installed with the software or hardware bundled or pre-installed with the Software, including all copies, Updates and prior versions, and all copies of font software converted into another formats to such person or entity; (b) you retain no copies, including backups and copies stored on a computer; and (c) the receiving party accepts the terms and conditions of this Agreement and any other terms and conditions upon which you legally purchased a license to the Software. Notwithstanding the foregoing, you may not transfer education, pre-release, or not for resale copies of the Software.

Queda ben clar que no podem hostatjar de cap de les maneres aquest programari als servidors de Caliu, ja que no tenim el dret de transferir-lo a ningú.

De fet, inclou una altre secció (9) on es prohibeix de forma explicita que aquest programari pugui ser descarregat per gent que visqui o tingui relació amb els segents païssos: Iran, Iraq, Síria, Sudan, Líbia, Cuba, Corea del Nord i Srbia. Caliu no té res en contra de cap particular que sigui d’aquesta nacionalitat i tampoc controlem, ni tenim manera de fer-ho, per tal d’evitar que algun iraquià de vacances a França és descarregui una còpia d’aquest programari.

MACROMEDIA SOFTWARE END USER LICENSE AGREEMENT FOR DESKTOP USE ONLY

2.

License Grants.

(a) You may install and use the Software on a single desktop computer that has a Windows PC operating system (including desktop PC versions of Windows 95, 98, 2000, NT, ME and XP (Home and Professional), a Macintosh desktop operating system, a Linux desktop operating system; provided, homever, that, notwithstanding anything contrary contained herein, you may not use the Software on any non-PC product of any embedded or device versions of the above operating systems, including, but not limited to, mobile devices, internet appliances, set top boxes (STB), handhelds, PDAs, phones,…

Caliu no pot garantir que cap de les persones que és descarregui aquest programari no l’utilitzi en algun ordinador que no sigui un ordinador d’escriptori. En el mateix punt més endavant:

A license for the Software may not be shared, installed or used concurrently on different computers.

Seguim al punt 3:

3.

License Restrictions

(a) You may not make or distribute copies of the Software, or electronically transfer the Software from one computer to another over a network.

Internet és una xarxa, no? Per tant no podem distribuir aquest programari.

REALPLAYER 10

Helix DNA Technology Binary Research Use License

REDISTRIBUTION NOT PERMITTED

El títol ja ho diu tot!

Sun Microsystems, Inc.

Binary Code License Agreement for the:

JAVATM2 RUNTIME ENVIRONMENT (J2RE), STANDARD EDITION, VERSION 1.4.2_X

S’inclou també un punt 10 (EXPORT REGULATIONS) on se’ns informa que per distribuir-lo hem de complir la normativa vigent als EUA al respecte i que per tant no es pot distribuir a persones que visquin, siguin de nacionalitat o tinguin res a veure amb: Iraq, Iran, etc…

Aquesta és l’única llicncia que inclou una secció (B) que n’autoritza explícitament la distribució i un punt (14) en el qu se’ns informa que per si cap motiu resulta impossible complir cap dels punts de la llicncia (per exemple el 10), la resta segueixen en vigor.

El problema apareix a la secció F:

E. Source Code. Software may contain source code code that, unless expressly licensed for other purposes, is provided solely for reference purposes pursuant to the termes of this Agreement. Source code may not be redistributed unless expressly provided for in this Agreement.

I enlloc diu que aquest codi font és pugui distribuir.

s a dir, que no és que els de Caliu siguem una colla de Talibans, la Linkat tal i com està ara no es pot distribuir de cap de les maneres per Internet, ni per cap altre mitjà, ni per nosaltres, ni per ningú!

Una solució ben senzilla a tot aquest embòlic seria:

a) No incloure aquest programari en la distribució base de Linkat, a menys que els autors en cedeixen els drets de forma explícita o en reescriguin les llicncies.

b) Si aquest programari és del tot necessari, es pot incloure un petit script que, per cada usuari de manera individualitzada i després d’haver llegit i acceptat les llicncies respectives, descarregui d’Internet i instal·li el programari en qestió. També es pot adjuntar amb un CD apart, previa autorització dels autors del programari.

c) El que fan la majoria de distribucions, no posar-hi programari privatiu! I si algú el vol que s’espavili.

I no us oblideu que Talibans són aquells que us priven de la vostra llibertad. I escriuen llicncies que no us deixen fer això, que no us deixen fer allò, que us impedeixen fer allò de més enllà…

15 comentaris a l'entrada “Linkat i llicncies de programari privatiu”

 1. Oscar Osta Pueyo ha dit:

  Bones,

  Molt bé l’article…tens tota la raó. Ja es veia venir el tema de les llicncies.

  Salutacións,

 2. Silaiu ha dit:

  Doncs si ens prenem això al peu de la lletra… CALDRIA ELIMINAR DE CALIU TOTES LES DISTRIBUCIONS EXCEPTE LA DEBIAN. Totes les altres porten el Java de Sun i/o el plugin de Flash i/o el Real Player i/o l’Adobe Reader.

  A més, caldria considerar en l’àmbit educatiu:

  Lliurex
  Linex Colegios
  Guadalinex 3.0
  Molinux
  MAX
  Edubuntu…

  TOTES aquestes distribucions incorporen també algun dels paquets indicats anteriorment, i no precisament al repositori.

  10 n’hi do, el munt d’heretges i irresponsables que corren pel món!!! On anirem a parar!!! Quin escàndol, mare meva, quin escàndol!!!

  Per cert… us heu preguntat mai a qui beneficien realment les campanyes de descrdit sistemàtic d’una distribució que pretén arribar a tot el sistema educatiu català?

 3. Jordi ha dit:

  Fedora només porta paquets amb llicncia GPL. No porta ni el Flash Player, ni l’Adobe Reader, ni codecs d’audio/video privatiu, i té una implementació lliure de la màquina virtual de JAVA.
  Cal que siguem curosos en els comentaris que fem, encara que ens agradi molt Debian no és la única distribució que no porta programari privatiu.
  Per cert, no estic d’acord amb això de la campanya de descrdit, és que LinKat es desacredita sola, només començant pel nom, i continuant per la selecció prehistòrica de paquets (només cal recordar que porta el 2.6.5, que fins i tot és més vell que el de Debian Sarge).

 4. Francesc Genové ha dit:

  Silaiu cap de les distribucions que has dit incorpora el programari que has anomenat en les seves distribucions base. L’usuari, si vol, se’l instal·la desprs previa acceptació de les respectives llicncies.
  De fet algunes distribucions de GNU/Linux en les seves versions retail (per vendre) incorporen aquest programari, previ acord de redistribució amb els autors d’aquest programari. Per exigncies de les llicncies els redistribuidors han d’assegurar que compleixen les llicncies dels autors d’aquest programari.
  I clar si et diuen coses com ara que en qualsevol moment poden venir a ca teva a veure si compleixes amb les seves llicncies, doncs bé, per començar han de saber qui ets. I per això et demanen les teves dades previ registre. Sí no emplenes les dades de registre perque t’estimes més posar-te un pegat a l’ull, un mocador al cap i assaltar a pobres navegants per tu va.
  Has trencat l’acord de llicncia, ets un “pirata” i n’ets l’únic responsable.
  Suposo que per això en Bush devia envair Iraq, ja que tots els Windows són “pirates” a Iraq, ergo Iraq està ple de pirates…
  Bromes a banda, aquí tens el compromís de Lliurex: http://lliurex.net/home/va/node/70 i la resta de distribucions que has anomenat cauen al mateix sac. Perdò però són 3 quarts de quatre de la matinada, demà si vols et busco els de tota la resta de distros que has anomenat…
  I bé, no sé que més vols que et digui. De campanya de descrdit cap, jo la veritat que vols que et digui? No crec que a les meves nebodes els i importi massa (gens) sí el nucli és el 2.6.5 o el 2.6.16…
  Ara sí que et puc anomenar una empresa (diem-li “M”), carregada d’advocats, que saltarà al coll de la Generalitat a l’instant en que és publiqui aquesta distribució, d’aquesta manera…
  Corretgir-ho és un joc de nens i no s’ha d’inventar la sopa d’all precisament. Només cal còpiar el que fan totes les altres i llestos, o fer-ho complicat i mirar d’arribar a acords, com mira tu per on, els de FreeBSD, que a partir d’ara sí que podràn redistribuir el Java (de moment només si ets un usuari domstic, i complint totes les clausules de la llicncia i blah, blah, blah…).
  Bé, et deixo que el Stallman em crida, és lo que té anar cremant heretges, no parem ni de nit, ni de dia… de debò, llegeix-te les llicncies el que hi diu és ben clar.
  Bé, espero que des de un esperit constructiu poguem seguir parlant.
  I no pateixis que no tinc temps ni per portar una campanya informàtiva de cares a promocionar el programari lliure en les administracions públiques, imagina’t si a més hagués d’anar muntant campanyes de descrdit! xD

 5. Xavi Drudis Ferran ha dit:

  Si us plau, Francesc no perdis el temps comprovant detalls que fa temps que suposem. I si et plau Silaiu pots donar exemples concrets de programes hostatjats a caliu que no poguem redistribuir. Si hi són és un error i els eliminarem, però la comunitat normalment té prou cura que això no passi, per tant no treurem pas una distribució per al·legacions generals en un forum.

  Per cert, m’agradaria que distingissis dues situacions diferents:

  – Programari privatiu que *podem* redistribuir (i llavors ens pots dir el que vulguis si no el *volem* redistribuir perqu és privatiu, però espero que ens deixis triar les nostres prioritats sobre el que fiquem al nostre servidor), com ara tot el shareware, molt freeware i tal.

  – Programari privatiu que *els autors no ens permeten redistribuir* (no és que no permetin modificar-lo o verue el codi font o alguna altra cosa i sigui privatiu per això, simplement no permeten la distribució). Aquest és el cas de la Linkat, encara que sigui només per culpa d’una ínfima part dels programes que porta. M’és igual que pensis que sóm radicals, no tenim cap intenció d’infringir la llei per ser considerats menys radicals.
  I tampoc em sembla normal posar-nos nosaltres a destripar la Linkat per treure els programes que no podem penjar i penjar la resta. Ni ens pertoca a nosaltres ni ho trobo útil havent-hi tantes altres distribucions que ho fan. Com diuen els de Lliurex, “no et compliques, fava” (aka KISS).

  O sia que no cal que t’escarrassis criticant-nos per intentar complir la llei. Ara, si vols ajudar-nos a complir-la ens pots indicar qualsevol programa que estigui als nostrs servidors sense permís dels autors… si el trobes. Això sí que t’ho agraïria.

 6. Silaiu ha dit:

  Estic al·lucinant amb les coses que llegeixo!

  Si us plau, agafeu una Càtix 1.2 del repositori de Caliu, cremeu el DVD i engegeu-la: veureu que porta “de srie” el Java Runtime Environment (JRE) 1.4.2 de Sun, i el Macromedia Flash Player 7, Ostres! Exactament el mateix que ha despertat les ires contra la Linkat!!!! La diferncia és que la Linkat mostra la llicncia original d’aquests productes a l’inici, mentre que la Catix ho resumeix amb un parell de paràgrafs:


  EN ALGUNS PAÏSOS EL PROGRAMARI DE CODIFICACI I ALTRES COMPONENTS DEL CD ESTAN SUBJECTES A NORMES GOVERNAMENTALS D’EXPORTACI I NO HAN DE SER COPIATS LLIUREMENT EN AQUESTS PAôSOS SOTA LA NORMA DE LLICNCIA GPL.

  SI NO ESTäS D’ACORD AMB AQUESTES CONDICIONS, NO SE’T PERMET L’èS D’AQUEST PROGRAMARI.

  Guai! No viurem per casualitat en algun d’aquests països? 🙂 El més sorprenent és que ningú no s’ha esquinçat les vestidures dient que la Càtix no es pot redistribuir. Però si remeneu per dins trobareu les llicncies d’aquests dos paquets, que coïncideixen fil per randa amb les que imprudentment mostra la Linkat a l’inici de la instal·lació.

  Anem per una altra distro allotjada a Caliu: La Xarnoppix (excel·lent!). També porta el Java de Sun i el Flash Player de Macromedia.

  Continuo amb atres CDs que tinc per casa: una Guadalinex 3.0, acabada de sortir del forn i basada en Ubuntu. Engego el Live-CD, obro una consola, escric “java -version” i… oh sorpresa! Qu és això! El JRE 1.5 de Sun! Visito algunes webs que tenen applets Java i funcionen tots sense problemes. On anirem a parar! Això no es pot redistribuïr! Aquests andalusos s’han begut l’enteniment!

  I… qu tal una Lliurex 5.09? Aquí mateix s’acaba d’esmentar com a exemple a seguir. Segur que serà totalment “redistribuïble”. Bé, engego el Live-CD i… ostres! el primer que em surt és el logotip del Java de Sun (la tasseta fumejant) i l’efa estilitzada del Macromedia Flash Player. Ruc com soc, segur que no he acabat d’entendre alguna cosa del que m’acabeu d’explicar. No cal que us digui que un cop a dins totes les aplicacions basades en Java o Flash (que resulta que són el 90% del programari educatiu) funcionen perfectament. Coi de valencians, si que la saben llarga!

  Continuo amb la distro educativa de la comunitat de Madrid: una MAX 1.2 que em vaig descarregar fa temps (una mica antiga, crec que ja van per la 2.0). L’engego i em trobo el Java de Sun, el Macromedia Flash Player i l’Adobe Reader. Conye amb els madrilenys! No s’han assabentat que això no es pot redistribuïr!

  I plego de mirar distros, que entre tants puristes es veu que sóc l’únic que veu l’emperador despullat.

  Vist el que s’estila, tinc una solució més fàcil per a la Linkat: no cal treure res, només fer el mateix que fan les altres distros, o sigui… no mostrar a l’inici de la instal·lació les llicncies dels paquets “no lliures”. Així tots contents, les EULAs amagades sota la catifa i tira p’alante que anem de guais i som molt espabilats. Si el problema no es visualitza no existeix, oi? Ostres! Com poden ser tan burros de no haver-se’n adonat abans!

  De totes maneres… no patiu, que un cop superat el tema de les llicncies podeu estar segurs que a la Linkat li seguiran trobant tot tipus de naps i cols, ja sigui el nom, la versió del kernel o el color del fons de la pantalla. Segueix en peu la pregunta que em feia ahir: a qui beneficia realment el descrdit sistemàtic d’una distribució que pretén arribar a tot el sistema educatiu català?

  Ah… i, si us plau, que a ningú no se li acudeixi treure del repositori de Caliu cap de les distribucions esmentades! Això si que seria fer el “fava”!

 7. Lluís Gras ha dit:

  Tan sols per matitzar que la darrera versió que penja a Caliu no incorpora ni el “plugin” de Flash, ni el Java de SUN, però si que hi ha l’entrada non-free al source.list.

  usuari@xarnoppix:~$ java –version
  java version “1.4.2”
  gij (GNU libgcj) version 4.0.3 20051204 (prerelease) (Debian 4.0.2-5j2)

  Copyright (C) 2005 Free Software Foundation, Inc.
  This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
  warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

  Un about:plugins al firefox

  No hi ha cap connector instal·lat
  Podeu trobar més informació sobre els connectors del navegador a mozilla.org.
  L’ajuda per a instal·lar els connectors està disponible a plugindoc.mozdev.org.

  En qualsevol cas el problema és més greu del que sembla en el sentit que moltes de les aplicacions de caire educatiu que utilitzem o podem utilitzar a les escoles depenen directament d’aquests afegitons, el JClic i el portal edu365 per posar un parell d’exemples significatius.

  Ni contigo ni sin ti que dirien els veïns 🙁

 8. Antoni Mirabete i Terés ha dit:

  Certament la CATix 1.2 porta el Java perqu quan vaig llegir la llicncia vaig pensar que podia posar-li. s evident que no sóc un especialista en llicncies. De totes maneres no tinc cap mena d’inconvenient en treure el Java de la CäTix si això impedeix la lliure distribució de la mateixa. El mateix passa amb el Flash d’Adobe.

  Personalment penso que les dues tecnologies són perfectament substituïbles per versions lliures de prestacions similars. Fins i tot en el cas del Flash és evident que el SVG és millor tecnologia, ja que permet tota la funcionalitat del Flash, en format XML. Això permet per exemple que els buscadors puguin cercar dins dels fitxers SVG, o que es puguin implementar funcions d’accessibilitat com la síntesi de veu sobre el contingut del fitxers SVG.

  Als meus alumnes sempre els he explicat que hi ha dues tecnologies que en un moment determinat de la història d’Internet eren el futur més brillant i que finalment han acabat essent tecnologies sense futur. Les dues comencen per F. Són els Frames i el Flash. En el primer cas penso que no cal cap comentari, fa cinc anys una web sense Frames era un desastre, ara ho és una pàgina web amb frames. En el segon cas segur que molts m’ho discutireu, però de moment sembla que desapareixen les webs amb pàgines íntegrament Flash. (www.tecnocampus.cat és un exemple clar d’això)

  En quan a Java la meva experincia no ha sigut massa positiva, encara que reconec que he vist dos programes en Java que són molt bons: un és de Siemens i serveix per programar autòmates de la serie Logo. El segon és l’Eclipse que és un gran IDE de desenvolupament Java i d’altres llenguatges i que és el culpable de que la CäTix porti Java. També el JClic ha contribuit a aquesta decisió.

  Malgrat tot hi ha implementacions Java lliures que et donen la funcionalitat necessària en els navegadors, on realment té sentit el Java.

  Vull expressar el meu suport més decidit al programari lliure, tant per qestions tcniques com socials, i per tant demano a Caliu, Softcatalà i Universitat de Lleida que retirin dels seus miralls la CäTix 1.2 si la llicncia de Java o la de Flash impedeix la lliure distribució de la CäTix 1.2. Actualment estic fent la CäTix 1.3 per amd64 que espero que surti a partir del 20 d’abril, ja que el Koffice 1.5 surt l’onze d’abril. Després faré la versió per Pentium o superior, en els dos casos no hi posaré programes privatius encara que siguin gratuïts. (i això que en anglés és difícil distingir-ho ja que lliure i gratuït és “free” en angls, i les llicncies estan en angls 😉

 9. Francesc Genové ha dit:

  Tornem-hi…
  La Junta d’Andalucia i Sun van signar un acord que els permet redistribuir el Java amb la Guadalinex, per tant refs les teves vestidures: http://es.sun.com/infospain/noticias/2005/noviembre/281105.html
  La Xarnoppix no porta res del que dius, com molt bé t’ho explica el seu autor.
  Lliurex, idem: http://lliurex.net/home/va/node/679
  La Suse també el porta i compta també amb una autorització expresa. Hi ha més pel flash, això de ser gran empresa pesa.
  Com bé he posat a l’article una manera (difícil) d’aconseguir que un programari privatiu és pugui redistribuir és arribant a acords amb els autors que invalidin parts de la llicncia. Malauradament només n’autoritzen la redistribució sempre i quan acompanyi a la distribució “X”. Fins aquí hem arribat, oi?
  No he trobat res de la Max, miraré de confirmar-ho per altres vies o si tenen “pendents” aquests acords, si no, salta del servidor.
  La Catix, doncs després de llegir en Toni no em queda més que felicitar-lo per la seva decisió i res que com sempre estic esperant amb candeletes les noves versions de la Catix. Mentrestant la treuem dels servidors i hi posarem una nota per explicar-ho tot.
  Bé, Silaiu et deixo amb la campanya de descrdit de la Linkat. xD Mira que m’he posat els CD de la Linkat al davant i m’els he estat mirant mentre escribia això i … dec estar deprimit perque no em desperten cap “sentiment”.
  Pel demes jo que vols que et digui? Hem apuntat un problema de la Linkat i vàries possibles sol·lucions per solventar-lo. I no cal dir que quan poguem la Linkat torna als servidors de Caliu. s que de fet ens agradaria molt de poder-l’hi tenir!
  El que encara no entenc és el de la “campanya de descrdit”?

 10. Antoni Mirabete i Terés ha dit:

  Sembla que tindré menys feina de l’esperada de cara a la nova versió 1.3, ja que el Java que utilitza la CäTix 1.2 és:

  catix@catix:~$ java –version
  java version “1.4.2”
  gij (GNU libgcj) version 4.0.3 20051023 (prerelease) (Debian 4.0.2-3)

  Copyright (C) 2005 Free Software Foundation, Inc.
  This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
  warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
  catix@catix:~$

  Això està fet utilitzant el DVD de la CäTix 1.2, per assegurar els resultats (les CäTix dels meus ordinadors estàn molt trastejades).

  Aquí on diu “Free Software Foundation” cal traduir “Free” per lliure (no gratuït). Com podeu veure l’angls és complicat 😉

  Aquesta versió del Java sí que és lliure. Més informació a http://gcc.gnu.org/java/

  De totes maneres sí que hi ha el Flash (Uiiiiii , quasi ens en sortim) i per tant treurem la CäTix 1.2 dels servidors i espererem a tenir el Koffice 1.5 per fer la CäTix 1.3. tal com estava previst.

  Treure el Flash de la CäTix serà tot un plaer, així ajudarem a promoure el SVG, que és un estàndard promogut per “The World Wide Web Consortium” (W3C) en format XML i sens dubte el futur en els gràfics vectorials i animacions tant en la web com en els escriptoris. (i traurem les F del futur de la web com fa anys que explico als meus alumnes).

 11. Silaiu ha dit:

  Mmmm… centrant-nos en la Lliurex i la Guadalinex, per no complicar més les coses… m’esteu dient que el problema estaria resolt si la Generalitat de Catalunya tingués un acord similar al que tenen Andalusia i el País Valencià amb Sun i Adobe/Macromedia?

  A mi aquesta solució em semblaria molt més fàcil i efectiva que la de retirar o aïllar els complements.

  Una altra cosa que no acabo d’entendre: voleu dir que gràcies a aquests acords el Java o el Flash que venen amb la Lliurex tenen unes llicncies especials? o sigui… que Sun i Adobe han redactat un text diferent en el qual renuncien a algunes de les condicions que exigeixen en els seus respectius EULA a tots els altres usuaris del món mundial? Si és així, algú sap on es poden consultar aquestes llicncies “especials”? A la meva còpia de la Lliurex no les sé trobar. s més, hi trobo les famoses llicncies restrictives que sembla ser que impedeixen la redistribució de la Linkat. Per exemple, engegueu una Lliurex 5.09 i feu:

  less /usr/lib/j2re1.4-sun/LICENSE

  Jo diria que és exactament el mateix text que hi ha a la Linkat!! Potser només hi és per despistar, i en algun altre directori hi han amagat un fitxer RECONTRALICENSE que diu:


  RECONTRALICENSE
  No s’ha de fer cap cas del que es diu al fitxer /usr/lib/j2re1.4-sun/LICENSE. Preneu-vos-ho només com a una broma dels desenvolupadors. Hi ha un acord entre la Generalitat Valenciana i Sun que invalida totalment la llicncia original de Java, o sigui que la Lliurex -Java inclòs- es pot redistribuir i exportar a on us doni la gana. Fins i tot a l’Irak! Podeu pujar-hi de peus, i qui no s’ho cregui és un fava!

  Bromes a part, voldria fer alguns aclariments perqu em sembla que hi ha qui entén exactament el contrari del que vull dir:

  1. s normal que les distribucions de GNU/Linux de caire educatiu incorporin elements no totalment lliures, com ara els reproductors de Flash i Java. Algunes -la majoria- ho porten per defecte, i altres ho tenen al repositori principal. Ningú -o molt poca gent- s’havia exclamat fins ara de que això fos així.

  2. Ara per ara, i tal com està el panorama del programari educatiu, S BO QUE LES DISTRIBUCIONS EDUCATIVES PORTIN AQUESTS ELEMENTS, ja que ens trobem en una fase molt inicial de difusió del programari lliure a les escoles i el principal missatge que cal adreçar als mestres és: “el Linux és fàcil, gairebé tot el que estaves fent servir et seguirà funcionant i de seguida t’hi familiaritzaràs. A més, és lliure i es basa en uns valors tics, socials i culturals més justos i progressistes. Funciona bé i ho pots repartir als teus alumnes sense problemes”

  3. No estic fent una crida en pro de la puresa immaculada de les distribucions allotjades a Caliu. TOT EL CONTRARI! Em sembla collonut que siguin tal com són ara. Només em queixo de que a la Linkat se la vulgui jutjar amb uns criteris diferents que a la resta, mirant-se amb lupa els termes d’unes llicncies que són presents en moltes altres distros.

 12. Xavi Drudis Ferran ha dit:

  Abans que res, moltes gr-bcies a tots pels comentaris. He aprs fora
  d’aquesta discussi-b. Em sap greu no haver tignut temps per contestar abans.
  Agraeixo al Toni i al Llus la bona predisposici per modificar les seves
  distribucions de manera que les poguem distribuir des del servidor de caliu.
  I al Silaiu que m’hagi fet adonar d’una realitat que desconeixia.

  Potser fa massa temps que faig servir debian i havia descartat massa
  precipitadament que la gent s’equivoqus en el programari que inclou a les
  distribucions.

  Finalment he pogut mirar la lliurex i la Guadalinex, i trobo que t ra el
  Silaiu.

  Lliurex 509rc:

  Porta el java de Sun i el Flash de macromedia.

  Java de Sun

  La llicncia del Java de Sun (la nica que he vist) est a
  /usr/lib//j2re1.4-sun/LICENSE .No s molt important que la Generalitat de
  Valncia tingui altres acords amb Sun que li permetin fer coses amb Java.
  Aix pot significar que el que fa la Generalitat s legal, per no implica
  que nosaltres a caliu poguem fer el mateix (per tant els seus acords sn
  importants per a ells, per no per a nosaltres). L’excepci seria si la
  Generalitat de Valncia hagus obtingut perms per “subllicenciar” java, o
  sia perms per autoritzar altres (caldria que fos el pblic en general o els
  usuaris de Lliurex, perqu a Caliu no tenim capacord amb la Generlitat de
  Valncia ni Sun). No sabem el contingut dels acords entre les Generalitats i
  Sun, pr sabem que en qesti de drets d’autor no tens perms per a copiar
  ni posar a disposici del pblic res fins que te’l donen, i per tant per
  distribuir la Lliurex necessitarem tenir aquest perms, just el que demanava
  Silaiu.

  Algunes coses sobre aquesta llicncia de Sun que s la nica que he trobat
  a la lliurex, a part del que ja va dir el Francesc sobre la llicncia de Java
  de Linkat (no les he comparat):

  Punt 1. Definicions. La llicncia s’aplica al “software”, i el “software”
  es defineix com all que t’ha facilitat Sun. El problema s que a mi no me
  l’ha facilitat Sun, sin la Generalitat de Valncia, o Caliu, o … Per tant
  s possible que fins i tot els permisos limitats que et dona la resta de
  llicncia no siguin aplicables al que tens perqu no t’ho ha donat Sun.
  Segurament aix s una interpretaci massa literal i discutible. No s si
  seria una objecci gaire ferma. En tot cas evidencia que l’autor de la
  llicnica no estava contemplant la possibilitat de permetre la redistribuci
  a ning fora de Sun quan l’escrivia, pensava en que el programari t’arribaria
  directament de Sun.

  Llavors hi ha un afegit que intenta permetre la redistribuci d’alguna
  manera, els “SUPPLEMENTAL LICENSE TERMS”. Per noms s’aplica als progames
  que “tu” fas. Qui ets “tu”? Ni idea, per hem de suposar que caliu, al menys
  als efectes de decidir si caliu pot redistribuir el jre al seu servidor FTP.

  Punt A. “Sun grants you a non-exclusive, non-transferable, limited license
  without fees to reproduce internally and use internally the Software complete
  and unmodified for the purpose of designing, developing, and testing your
  Programs.”. Posar en un servidor d’FTP a internet no s “distribute
  internally”. I tampoc ho farem per desenvolupar programari. Per tant aquesta
  autoritzaci no ens serveix. El “non-transferable” vol dir que si obtenim el
  programari d’alg que no sigui Sun, no podem suposar que tingui perms per
  autoritzar-nos la redistribuci. I si l’obtingussim de Sun, i el
  redistribussim, no podrem dir a qui el rebi que el pot seguir
  redistribuint.

  Punt B. “Sun grants you a non-exclusive, non-transferable, limited license
  without fees to reproduce and distribute those files specifically identified
  as redistributable in the Software “README” file (“Redistributables”)”. Per
  tant hi deu haver fitxers que no es poden redistribuir (els que el README no
  identifiqui com a redistribubles). El README que hi ha a
  /usr/lib//j2re1.4-sun/README podria ser ms clar, per sembla voler dir que
  els fitxers redistribuibles sn tots els del JRE (Java runtime environment) i
  no els que formen el JDK (Java Development Kit).Al menys el primer que diu s

  “The Java(TM) 2 Runtime Environment is intended for software developers
  and vendors to redistribute with their applications. The Java 2 Runtime
  Environment contains the Java virtual machine, runtime class libraries, and
  Java application launcher that are necessary to run programs written in the
  Java programming language.

  It is not a development environment and does not contain development tools
  such as compilers or debuggers. For development tools, see the Java 2 SDK,
  Standard Edition.”.

  Per la lliurex noms porta el JRE, diria, no el JDK,i per tant assumeixo
  que el Punt B afecta a tots els fitxers del Java de Sun que porta la lliurex
  (no ho he comprovat exhaustivament). El README ms aviat explica qu et
  permeten no redistribuir (no pots distribuir noms part del JRE si no s
  seguint les particions que permet el README). I desprs repeteix les
  condicions que cal complir per redistribuir el JRE.

  Punt B(i). El problema sn aquestes condicions, que es repeteixen al
  fitxer LICENSE i al README, i en ms d’un lloc, per exemple al B(i). En
  particular una de les vries condicions que cal complir s “you distribute
  the Software complete and unmodified (unless otherwise specified in the
  applicable README file) and only bundled as part of, and for the sole purpose
  of running, your Programs,” El punt (ii) restringeix quins
  programes poden ser els que redistribueixes amb el JRE i les altres
  condicions sn sobre la integritat de la cpia redistribuda i els drets de
  Sun. Caliu no distribuiria el JRE amb l’nic propsit d’executar els
  programes de Caliu, sin els programes d’altra gent. Caliu no s un
  desenvolupador de programari, i no distribueix la Lliurex per tal que la gent
  pugui executar els programes de Caliu. Qu vol dir “your programs” ? Aix
  sense ms diria que vol dir programes que has fet tu (en aquest cas que ha
  fet Caliu). O si de cas programes sobre els que tens els drets d’autor (per
  aix el README, que no la llicncia, parla de “developers and vendors”. s
  Caliu un vendor ? “your program” inclou programes que ni has fet ni ets
  titular dels drets d’autor per que resulta que tens perms de redistribuir
  (com el JClic)? s discutible per jo diria que no.

  Punt E. s el que comenta el Francesc, per que digui que hi pot haver
  codi font no redistribuble no vol dir que hi sigui. Jo mirant per sobre no
  he vist gens de codi font de Sun. Per tant potser aquest punt no impediria la
  redistribuci.

  La meva interpretaci s que Sun t unes eines de desenvolupament
  multiplataforma que vol difondre per establir una plataforma Java sobre la
  que tothom desenvolupi. Aquesta plataforma no s lliure, per et deixen
  redistribuir els binaris si desenvolupes en Java, perqu si no et deixessin
  els teus programes no li funcionarien als teus usuaris i ning programaria en
  Java. Aix no vol dir que els teus usuaris puguin redistribuir el JRE. Ells
  no sn desenvolupadors ni comercialitzadors, no sn els “seus” programes i no
  tenen cap ms dret perqu el teu perms per redistribuir era no transferible.
  Per tant no poden redistribuir el JRE. Si els dones perms per redistribuir
  el teu programa, que ho facin, per els receptors hauran de baixar-se el JRE
  de la web de Sun. Per tant Caliu no pot redistribuir el JRE.

  Macromedia Flash

  Al fitxer /usr/share/doc/lliurex-flashplugin/EULA.html i
  /usr/share/doc/lliurex-flashplugin/copyright hi ha informaci sobre les
  condicions d’s del programari de Macromedia. El text no s idntic al que
  cita el Francesc parlant de la Linkat, per les diferncies sn
  insignificants. Per exemple on el Francesc cita “handhelds, PDAs, phones,…”
  el EULA.html diu “handheld, phone or web pad device”. I el punt 3 s
  lleugerament ms general en la prohibici perqu afegeix una disjunci que
  abans feia de complement especificatiu. Tamb inclou una referncia al punt 2
  que no t cap efecte que spiga veure.

  “(a) Other than as set forth in Section 2, you may not make or distribute
  copies of the Software, or electronically transfer the Software from one
  computer to another or over a network. ”

  No crec que calgui seguir, creieu-me que no hi ha cap excepci a la resta
  de la llicncia que ens permeti posar el plugin de Flash als servidors de
  caliu. Per tant fins amb aventurades reinterpretacions de la llicncia de
  Sun, encara no podrem redistribuir la Lliurex.

  Proposo doncs, eliminar la (no del tot lliure) Lliurex de
  ftp://ftp.caliu.cat/pub/distribucions-live-cd/lliurex

  Guadalinex v3 live beta1

  Porta el Java de Sun (per la veris 1.5) i l’Adobe Acrobat Reader 7.0

  Java de Sun

  Quan he fet el java -version a la Guadalinex m’ha sortit el java de “GNU,
  gij (GNU libgcj) version 4.0.2 20050808 (prerelease) (Ubuntu
  4.0.1-4ubuntu9)”, no el de Sun, com diu Silaiu . Per malhauradament, si
  mires a /usr/lib/j2re1.5-sun/LICENSE hi ha el JRE de Sun. He fet un wdiff
  d’aquest fitxer amb el que porta la Lliurex i no hi ha massa diferncia. Hi
  ha llocs on per comptes d’usar el pronom “you” o “your” parlen de “licensee”
  que potser aclareix un pl, per poc. A la versi 1.5 s’han carregat un
  parell de punts que deien que el programari de Sun et podia installar
  actualitzacions, extensions i programes i que ja t’estava b. Les “export
  regulations” i el punt E sobre codi font sn les mateixes. El fitxer README
  queda millor incls a la llicncia, perqu abans noms es citava com a font
  de selecci de fitxers redistribubles i ara es cita tamb com a font de
  permisos i restriccions. La part que ens afectava del punt B(i) est igual
  (noms han eliminat una referncia redundant al README).

  Adobe Reader

  La llicncia de l’Adobe Reader est a
  /usr/lib/Adobe/Acrobat7.0/Reader/Legal/ENU/license_ENU_uc.txt o
  /usr/lib/Adobe/Acrobat7.0/Reader/Legal/ENU/License.html (s el mateix text).
  Ja l’ha comentat el Francesc.

  Noms afegir:

  Punt 2.1 El nombre mxim d’ordinadors s 1. Ho diu al punt 1: definicions:
  “”Permitted Number” means one (1) unless otherwise indicated under a valid
  license (e.g. volume license) granted by Adobe. ” El punt 2.1 de la versi de
  la llicncia que hi ha a la Guadalinex v3 live beta 1 no porta el “; or …”
  al final. Noms un punt i a part.

  Punt 4.4 Est igual com el cita el Francesc, excepte que tamb prohibeix
  “assign or transfer your rights in the Software,” (excepte de la manera que
  diuen) i que no parla dels tipus de lletra convertits a altres formats.

  Per tant no podem hostatjar la guadalinex.

  La nota de premsa de Sun

  M’he rellegit la nota de premsa de Sun i no s veure on diu que es pugui
  redistribuir el JRE amb la Guadalinex. La nota parla del JDK per jo no l’he
  vist. s el mateix cas que amb la lliurex. Que un govern arribi a un acord
  amb un titular de drets d’autor li dona perms al govern per distribuir
  l’obra, per no als altres. I a Caliu no teni constncia que l’acord amb la
  Junta de Andaluca o la Generalitat de Valncia tinguin cap acord que ens
  permeti la distribuci a nosaltres.

  Conclusi.

  Jo crec que caliu ha de treure la Guadalinex i la Lliurex dels seus
  servidors, perqu no tenim perms per tenir-les-hi. Tamb penso que si
  tingussim perms valdria ms no tenir-les-hi perqu contenen programari
  privatiu, per no crec que calgui opinar sobre aix, perqu no tenim el
  perms.

  Sobre les opinions del Silaiu, em sembla que t’hem ents (desprs de la
  meva incredulitat inicial i d’una certa confusi sobre si els acords del
  governs afecten o no a caliu). Tu proposes que distribum programari que els
  titulars dels drets d’autor no ens autoritzen a distribuir perqu “s normal”
  i altra gent ho fa i s til per difondre altre programari que resulta que s
  lliure i alg ha posat al mateix paquet. Ho entenc i no hi estic d’acord:

  No hi estic d’acord perqu les lleis estan per complir-les o
  canviar-les. S’acaba d’aprovar una Llei de Propietat Intellectual que
  encara no m’he llegit. Pel que he sentit hi haur moltes coses que no
  m’agraden, per la idea que si un autor no vol que redistribueixis la
  seva obra, en general no la pots posar a un servidor ftp em sembla
  assenyada. Per tant si ens hagussim de posar a fer desobedincia civil
  no seria pas sobre aix. I trencar una llei sense adonar-te’n no s fer
  desobedincia civil. Si no ests d’acord amb una llei primer ho has de
  pensar, declarar-ho i el no compliment ha de ser volgut i conscient. I jo
  diria que abans, o a ms, hauries d’intentar canviar la llei per altres
  mitjans. Si alg viola la GPL tots ens escandalitzem. Doncs per la
  mateixa ra no estic d’acord en violar les llicncies de Sun, Adobe o
  Macromedia.
  No hi estic d’acord perqu el programari lliure no s desitjable perqu
  estigui de moda, o perqu funcioni b, o perqu tinguem mania a algun
  provedor que se n’espanta. s desitjable perqu s necessari que la gent
  sigui lliure, spiga que ho s i exerceixi les seves llibertats. I que
  les defensi. La nica diferncia entre el programari liure i el no lliure
  s el que pots fer amb ell (i d’aqu se’n deriven coses que fan probable
  que sigui ms eficient, ms fiable, etc. etc. per l’nica diferncia
  segura s qu en pots fer). Si et dediques a agafar programari no lliurei
  fer coses que no pots fer l’nic que aconsegueixes s que ning entengui
  la diferncia entre el programari lliure i el que no ho s. El programari
  privatiu no pot ser utilitzat en condicions raonables i per tant s’ha
  d’ignorar i marginar, no s’ha de difondre i distribuir.’No serveix de res
  que la gent a les escoles aprengui a fer anar gnu/linux si es pensa que
  pot copiar el JRE o el Flash per al seu ve i que per tant est molt b
  posar applets java o animacions flash a les webs, etc. Si portem uns
  quants dies discutint i unes quantes hores mirant llicncies nosaltres
  que hi estem interessats, no s sorprenent que la gent no particularment
  posada en aix s’equivoqui. Hauriem de mirar de no facilitar aquestes
  equivocacions.
  Si una funcionalitat noms est disponible amb programari privatiu no
  s honest posar programari privatiu a una distribuci de programari
  lliure i llavors ensenyar a tothom quin munt de coses que fa el
  programari lliure. s nganyar al consumidor, s competncia deslleial i
  s augmentar el problema, perqu la gent no entendr que hi ha formats no
  interoperables i programari que no funciona amb programari lliure i
  seguir construint obres (programes en java, pgines web en flash,
  formularis en PDF) que contribuiran a fer necessari all que no podem fer
  en programari lliure. En aquest sentit tens ra que la Linkat s ms
  honesta que les altres en posar-ho a la pantalla d’installaci (per com
  a mnim hi hauria d’haver una opci per no installar els components no
  lliures, i de fet ja no els hauria de portar, per anar b). I per aix no
  em semblaria gens b haver tret la Linkat i no treure la Lliurex, la
  Guadalinex ni cap altra que comprovem que no podem redistribuir. I
  precisament perqu no em semblaria b agraeixo a Silaiu que avisi de
  l’error.
  El programari s cultura, per molt que ens vulguin fer creure que no i
  que noms s mercaderia (cosa que no contradiu que sigui cultura, perqu
  la cultura tamb es mercantilitza). I cultura s una cosa que fem entre
  tots. No s uns continguts que fan alguns especialistes, distribueixen
  uns mitjans de comunicaci i la resta d’humans consumim passivament. El
  fet de veure una pellcula, llegir un llibre o usar un programa est
  canviant el valor que t aquest programa, llibre o pellcula. Est
  canviant el que t coneixes i el que t coneixes s part de la cultura de
  la societat on vius. Quan vagis a treballar a alguna banda que necessitis
  el programa, o quan intercanvis fitxers fets amb el programa, o quan
  comentis al bar el llibre o li diguis a alg que sembla tal personatge de
  tal pellcula ests creant una base de referncies comunes sobre la que
  es va construint la cultura del grup hum que t’envolta. Per tant tots
  els usos importen. No s igual fer servir programari lliure que privatiu,
  i menys en una escola, que s una instituci dedicada especificament a
  transmetre cultura.
  No sempre pots fer tot el que has de fer. Jo he fet servir programari
  privatiu a la feina, en faig servir i em temo que en far servir tret que
  alg m’ofereixi una feina en la que pugui no fer-ho i encara pugui
  pagar-me menjar, sostre i poca cosa ms sense abandonar altres coses en
  les que crec. Per procuro no fer servir programari lliure quan puc
  evitar-ho, i naturalment no el difonc ni el distribueixo. Caliu pot
  evitar molt fcilment distribuir programari privatiu, i no hi perdem res
  nosaltres ni hi perd res important la societat, perqu ja hi ha altres
  distribucions amb noms programari lliure. Per tant no veig perqu
  haurem de tenir programari privatiu als servidors.
  La idea de redistribuir programari que no pots redistribuir legalment
  es pot basar en una actitut transgressora i com de desobedincia civil,
  com he comentat abans, per pot ser simplement noms la impressi que no
  passa res. Doncs s que passa. I encara que no et passi a tu pot ser
  greu. Fins i tot ms greu que si et passs a tu. Un dels obstacles de la
  difusi del programari lliure en empreses s que hi ha certs executius
  que els fa por que se’ls “contamini” el codi, o que es posin a fer servir
  programari lliure i alg els denunci perqu per all dintre hi ha obres
  que no ha autoritzat el seu autor (o titular de drets d’autor). Aix s
  una por real. Si installes Windows, o Aix, o hpux, i et passa aix, li
  busques les pessigolles a Microsoft, IBM o HP per haver-te distribut una
  cosa sense perms. Per si ho has agafat tu del servidor de Caliu, no et
  servir de gaire buscar-nos les pessigolles a nosaltres. En una escola s
  el mateix cas. No cal donar excuses als personatges reticents que et
  puguis trobar en una escola o institut, i cal que no puguin usar les
  illegalitats o la incertesa com a pretext per no fer el canvi. Assegurar
  que el programari lliure sigui legal i no incorpori parts no autoritzades
  s molt fcil, i s la norma general. Per noms s fcil si tothom ho
  fa. Quan tu ajuntes dues parts no costa gaire mirar-te les llicncies de
  drets d’autor i veure si ho pots fer o no (costa igual per a programari
  lliure que privatiu, s noms que amb programari lliure normalment tens
  ms per triar). Per si no te’n pots refiar de si les parts que diuen que
  sn lliures ho sn i has d’investigar totes les subparts a veure si ho
  sn o no, i cada petita contribuci, i si les llicncies sn compatibles
  o no… Llavors s que s un merder. De fet s el que ha passat a Caliu.
  Normalment quan parlem d’aix pensem en llibreries que no es poden muntar
  juntes o coses aix. Per el que ha passat s que caliu t un projecte
  que consisteix en fer accessible distribucions, i hi hem anat posant al
  servidor distribucions que criem que podem distribuir. No ens n’hem
  adonat que en tenem que no podem distribuir fins que la Linkat ho ha
  fet ms pals en la pantalla d’installaci i tu ens has avisat de les
  altres. Nosaltres estavem confiant que el nostre servidor de rplica era
  legal perqu la gent que feia les distribucions ho feia b. Per un error
  per la seva part ens ha afectat a a nosaltres (o fins i tot no un error
  sin una actitut d’incloure legalment programari privatiu i no fer-ne
  publicitat perqu no queda b, de manera que indueixen a pensar que tot
  s lliure, com amb els criteris de la Lliurex…). Respectar els drets
  d’autor s una cosa que s molt necessria i que s molt fcil si tots ho
  fem, per a la que alg no ho fa, o no deixa clar el que fa, i un altre
  v desprs pensant-se que ho ha fet, i etc…. La cosa es pot complicar
  molt. Precisament perqu collaborem en comunitat s molt important que
  cadasc sigui responsable per a protegir la comunitat (aqu han aparegut
  dos autors responsables espontniament disposats a corregir el que
  calgui). I entenc que hi pugui haver discussions sobre si la GFDL s prou
  lliure o no per anar a Debian, i que no sempre estiguem d’acord en qu
  exigim per a dir que un programa s lliure. Per complir la llei s un
  mnim irrefusable, no s opinable. Si comencem a distribuir coses que no
  es poden distribuir i es comencen a fer servir per fer-ne d’altres i aix
  anar fent, podem causar molts problemes. I no causarem problemes a Sun,
  ni a Macromedia ni a Adobe ni a Real (aquestos encantats de la vida, en
  qualsevol moment poden decidir si denunciar-ho o no). Se’ls causarem a la
  nostra prpia comunitat, perqu quan es pensin que veuen ms lluny perqu
  han pujat a l’esquena de gegants, resultar que s’han posat a fer
  castells sobre un fangar.

  Sobre els tres punts amb que conclou el Silaiu:

  No pots dir que els reproductors de Flash i el Java sn “no totalment
  lliures”. No ho sn gens de lliures, si ni tan sols els li pots passar al
  ve. s noms com dir que el Windows s lliure perqu li pots deixar al ve
  si no et preocupes del que et permet fer Microsoft, i el pots estudiar i
  modificar si trobes un codi font que van robar de Microsoft…. No es tracta
  de que ho puguis fer fsicament sin que tinguis dret a fer-ho. Si no et
  mires la llicncia pots creure que tots els programes sn lliures, o que cap
  ho s, per de qu serveix?

  Aix que dius que s bo que les distribucions educatives portin aquests
  elements no ho comparteixo. Ja ho he intentat explicar, per no ajudes a
  ning enganyant-lo. Clar que tot el que fa servir li seguir funcionant, ja
  posats li pots posar un Service Pack de windows i dir-li que el programari
  que t ara ja s lliure, i au contents i enganyats. I s mentida que ho pugui
  repartir als seus alumnes sense problemes. Si porta Java de Sun, Adobe
  acrobat reader o extensions Flash no ho pot redistribuir als alumnes. I si
  creus que pot, llavors cap problema, pel mateix principi pot redistribuir el
  Windows, l’office, el media player i ja posats les pellcules de Time Warner
  i les canons de Sony que vulgui. I cap problema, tu feli perqu li pot
  passar als alumnes. Illegalment, per ho pot fer. El que el professor
  necessita s una distribuci que li dni confiana de que s que pot
  passar-la legalment als alumnes, perqu qui l’ha fet ja s’ha preocupat dels
  detalls de mirar que pugui fer-ho legalment. En aquest sentit la Lliurex, la
  Guadalinex i la Linkat noms fan nosa. I s una putada que desprs de la
  feinada de tanta gent per fer programes lliures, per fer-los funcionar junts
  i per fer aquestes distribucions adaptades a les necessitats de cada cas, per
  un o dos o quatre programes tota la feinaresulti tant menys til, tan fragil.
  Perqu les vol el professor si no li pot donar a l’alumne perqu se les
  endugui a casa ? . Treure els elements privatius abans de redistribuir-les s
  ms feina que agfar una distribuci que sigui lliure d’entrada.

  I ja s que el que proposes no s treure la Linkat ni la Guadalinex ni la
  Lliurex dels servidors de Caliu. Aix ho proposo jo, en cap moment he dit que
  fos idea teva. En aquests casos no s un problema de puritanisme, sin de
  legalitat, que s diferent. Per en altres casos que fos programari privatiu
  que poguessim redistribuir, tampoc seria desitjable fer-ho. El que tu dius
  puritanisme s la nica diferncia real i segura entre el programari lliure i
  el privatiu. Difondre una implementaci concreta d’unix per comptes d’un
  MSDOS amb galindaines no t cap inters particular. Difondre programari
  lliure s un pas qualitatiu envers la llibertat (i de retruc envers el
  programari de ms qualitat, si noms t’interesss aix).

 13. Ogmius ha dit:

  Després de llegir l’article i tot el fil de conversa sobre el tema… A mi l’aspecte que m’ha alarmat més, i que ningú no ha comentat, és el paràgraf on diu que “es prohibeix de forma explícita que aquest programari pugui ser descarregat per gent que visqui o tingui relació amb els segents païssos: Iran, Iraq, Síria, Sudan, Líbia, Cuba, Corea del Nord i Srbia.” Arrel de llegir aquestes línies, a mi se’m plantegen una srie de preguntes:

  * Aquest tipus de disposicions és normal en el redactat de la Llicncia d’una distribució Linux?
  * Altres distros com Debian, Ubuntu, Guadalinex, Max, o Lliurex també la inclouen?
  * No hi ha ningú a qui aquests plantejaments imperialistes-semifeixistes li semblin poc adequats per a una distribució Linux destinada al món educatiu?
  * Quin crim han coms els 198 milions de persones que viuen en aquests països, perqu el Departament d’Educació i Novell els excloguin d’aquesta manera?
  * Podria trobar el Dep. d’Educació algun tipus de llicncia-contracte que no financiï polítiques de bloqueig econòmic a persones innocents?
  * Si parlem d’una distribució Linux destinada al món de l’ensenyament, no seria molt més adequat adoptar un ideari del tipus Ubuntu?
  * Qu haurà de fer una escola a Catalunya on hi hagi alumnes i famílies que provinguin de Cuba o Sudan (per exemple), si volen instal.lar la Linkat? Estaran fora de la llei si instal.len la Linkat?

  s massa ingenu preguntar-se qu passa amb aquest assumpte? Estic veient el tema amb ulls d’adolescent idealista? Orienteu-me una mica sobre tot plegat… Perqu la veritat és que, des que he llegit l’article, m’he quedat “garratibat” i no paro de donar-li voltes.

  Moltes gràcies.

  Ogmius

 14. calmangris ha dit:

  Mira si la linkat els hi haghes tocat als de IWS segur que no protestarien tant en aquesta web, au a cascarla i a vendre software chungo als de la cocacola

 15. Rafael Carreras ha dit:

  Amb la quantitat de llicncies diferents que hi ha, és normal que passin aquestes coses. Però no són exclusives del programari privatiu, el projecte Mozilla té aquest problema (la seva llicncia no és la GPL, tot i que és lliure), així que tota distrunució que inclogui el Firefox hauria de dir alguna cosa semblant.