El futur de la batalla de les patents

En Ciarán O’Riordan, advocat de l’FSFE, ha escrit un breu informe de la situació actual de la batalla per les patents de programari a Europa promoguda pel lobby pro-patents. O’Riordan comparteix l’opinió de Caliu que no vam guanyar la batalla de juliol de 2005, quan els pro-patents van retirar a última hora del Parlament Europeu la proposta per a fer patentable el programari. En tot cas, tampoc no la vam perdre, i els pro-patents van veure que la mobilització és possible.
El proper pas serà proposar que l’Oficina Europea de Patents (OEP) sigui la màxima autoritat judicial sobre patents a la UE. Això voldria dir que el poder executiu (l’OEP) controlaria també el poder judicial. I, donades les característiques i les accions prvies de l’OEP, es podria patentar qualsevol cosa a tota la UE.
Aquest cop, però, no es tracta de convncer a parlamentaris, relativament assequibles, sinó que es tracta de la “Comunitat de Patents” (controlada pels pro-patents, lògicament) i l’EPLA (European Patent Litigation Agreement), formada pels estats membres. Sembla que pinten bastos, però tampoc ells ho tenen tan fàcil: hauran de convncer que és millor ampliar un sistema de patents quan a ells mateixos els sembla que ja és massa car i burocràtic i tindran davant a gent que els retraurà que la separació de poders és la base de la democràcia europea.

Els comentaris estan tancats