Presentem gnulinux.cat

Dos membres de Caliu han traduït el lloc web GetGNULinux.org i han penjat la traducció al nou domini GNULinux.cat.

Aquí hi ha la nota de premsa feta per l’Oriol Piera.

GNULinux.cat surt a la llum!

Un portal web per descobrir el sistema operatiu lliure GNU/Linux. GNULinux.cat és la versió catalana de GetGNULinux.org, la web original del projecte.

El juliol de l’any passat un estudiant francs, Olivier Cleynen, va crear una web per aquelles persones que amb prou feines havien sentit a parlar, o no coneixien, el sistema operatiu lliure GNU/Linux. Des de llavors fins ara, la web s’ha anat canviant, ampliant i traduint gràcies a una comunitat de persones voluntàries d’arreu del món, amb l’objectiu de sintetitzar i fer més entenedora la informació exposada. Gràcies a l’Equip Català de GetGNULinux.org, des d’avui el Català és una de les tres llenges a la qual esta traduïda aquesta web.

A partir dels tres apartats bàsics en que s’estructura la web, l’usuari pot descobrir la informació que li sigui necessària, així com decidir ampliar o no els conceptes proposats.

– Qu és Linux?
Aquesta secció no és la típica parrafada amb la història de GNU/Linux des del principi sinó un petit text que respon a preguntes com, qui el fa, amb quin inters, quina aspecte te i les avantatges del programari lliure. S’afegeixen enllaços a captures de pantalla de Linux, que és el programari lliure i PMF sobre Linux.

– Perqu no Windows?
Aquesta secció pretén trencar l’immobilisme que s’imposa en les noves tecnologies, tot explicant perqu creiem que no haurien d’utilitzar Windows. Es parla de les restriccions de la llicncia, dels formats i programes que t’obliga a fer servir Microsoft, els problemes que sorgeixen quan no es disposa del codi font i les repercussions que tindrà el DRM i la Computació de Confiança en les nostres vides. Cada concepte disposa d’un enllaç a un article on s’explica més detalladament.

– Fent el salt a Linux
I finalment, la migració, l’objectiu final d’aquesta web. En aquesta secció s’explica com passar de Windows a Linux, el que és igual i el que no, el que és millor i el que és pitjor. També s’anima a l’usuari triar entre tres distribucions (la web no esta afiliada a cap de les tres) i s’explica com aconseguir-la ja sigui només per provar-la o definitivament per instal·lar-la. El darrer punt és un breu recull dels recursos que es poden trobar a la xarxa, per a resoldre dubtes o problemes que puguin sorgir durant la migració.

Pel que fa a l’Equip que ha fet possible la traducció esta format per:
Oriol Piera; Apart de Coordinador de GNULinux.cat és membre de Caliu (Associació d’Usuaris de Linux en llengua catalana) i de l’ Equip Català d’Ubuntu .
Rafael Carreras; Coordinador de l’Equip Català d’Ubuntu, secretari de Caliu, traductor de la FSFE (Free Software Foundation Europa ) i de KDE ( un entorn gràfic de Linux).
Persones anònimes que han contribuït al wiki de traducció.

Esperem que aquest projecte esdevingui d’interés i restem a la vostra disposició per a resoldre qualsevol dubte.

1 comentari a l'entrada “Presentem gnulinux.cat”

 1. Francesc Dorca ha dit:

  Hola amics,

  He vist que en alguna de les pàgines de GNULinux.cat hi ha referncies al Trusted Computing (Informàtica de Confiança). Fa poc he penjat al meu bloc un fitxer de subtítols del vídeo Trusted Computing. s un vídeo excel·lent que explica de manera entenedora els perills d’aquesta tecnologia.

  Si voleu incloure un enllaç en alguna pàgina, endavant, que l’he traduït per a donar-li més difusió.

  Atentament,

  Francesc