DLP 2009

El proper dissabte 19 de setembre se celebra a tot el món el Dia de la Llibertat del Programari. Com cada any a Barcelona ho celebrarem, i aquest cop ho farem al Centre Cívic de Les Corts, de 10 a 20 h. Es repartiran distribucions de sistemes operatius complets i lliures entre els assistents, i usuaris avançats i experts en GNU/Linux oferiran tutorials i tallers sobre el programari lliure i respondran dubtes.

El Dia de la Llibertat del Programari és una celebració mundial del programari lliure. L’objectiu d’aquesta celebració anual és d’educar el públic general sobre els beneficis d’usar Programari Lliure d’alta qualitat en l’educació, el govern, a casa, i a les empreses, és a dir, arreu! Imagineu que, després d’uns pocs anys, la tesi que tant de temps us va portar de fer no fos llegible, o que els vostres vídeos familiars no es puguin veure. Si us queixeu a l’empresa de programari, us diran que us gasteu encara més diners en una ‘actualització’, que només resulta ser més lenta i amb més defectes que l’anterior versió. Fins i tot un nou reproductor de música, només per a trobar que refusa la música que abans podíeu escoltar en el reproductor antic? Malauradament, la majoria de gent viu en aquest món avui.

El Dia de la Llibertat del Programari existeix per a mostrar el públic en general que hi ha una manera de sortir d’aquest cercle viciós. Mitjançant l’ús del programari lliure, obteniu el control sobre el vostre ordinador i les vostres dades. Cada persona té la llibertat de participar i d’usar el programari lliure, ja sigui usant un sistema operatiu completament lliure com el GNU/Linux o una plataforma no-lliure com Windows o Mac OS usant-hi programes lliures.

El Programari Lliure es defineix per les següents llibertats:

* 0.- La llibertat d’utilitzar el programari per a qualsevol ús.
* 1.- La llibertat d’estudiar el funcionament del programari, i adaptar-lo a les nostres necessitats. L’accés al codi font és necessari per tal de gaudir d’aquesta llibertat.
* 2.- La llibertat de redistribuir les còpies.
* 3.- La llibertat de millorar el programari i de distribuir aquestes millores, de manera que tothom se’n pugui beneficiar. L’accés al codi font és necessari per tal de gaudir d’aquesta llibertat.

Aquestes quatre llibertats permeten la participació igualitària en l’era de la informació.

Enllaços
* Dia de la llibertat del Programari (Software Freedom Day)
* Pàgina de l’equip català
* Wiki del Dia de la Llibertat del Programari a Barcelona
* Fotos de 2005
* Fotos de 2006
* Fotos de 2007
* Fotos de 2008
* Caliu, Associació d’Usuaris de GNU/Linux en Llengua Catalana
* Joomla
* Guifi.net
* Joves ubuntaires
* Drupal
* Mozilla
* Softcatalà
* KDE
* Miquel Adroer
* Barcelona Perl Mongers
* OpenOffice.org

4 comentaris a l'entrada “DLP 2009”

 1. les Corts allotja el dia de la llibertat del programari | lescorts.cc ha dit:

  […] dUsuaris i Usuàries de GNU/Linux en Llengua Catalana, coneguts com a Caliu, van organitzar aquestes jornades, on per primer cop en quatre anys de celebració que porten, van donar una salt realitzant, a […]

 2. Josep ha dit:

  Dissabte vaig veure la oportunitat, d’una vegada per totes, de introduir-me en el mon del Software Lliure, doncs sempre he estat envoltat (més de 20 anys de professió) de software propietari. Doncs ve la meva il·lusió es va convertir en la més absolutes de les decepcions. Vaig anar els locals de “Les Corts” i a part d’una tauleta amb documentació i CD’s no vaig aconseguir cap mena de informació. En una sala havia un conferenciant parlant de rutinetes fetes amb PERL i en una altre sala unes quantes persones connectades als seus respectius portàtils i cada un fent la seva. ¿Esteu segurs que realment voleu divulgar i introduir el Software Lliure en el mon empresarial? Jo més aviat diria que es una pose més que una veritat absoluta. Sembla com si per tractar amb el Software Lliure un tingués que anar de despenjat. En resum UNA DECEPCIÓ ABSOLUTA.

 3. Rafael Carreras ha dit:

  Josep, em sap greu la teva percepció de la jornada. Vaig ser per la paradeta durant gairebé tot el dia i és una llàstima que no ens veiéssim.
  La idea de la jornada era dirigir-nos a un públic amb pocs coneixements informàtics i així ho dèiem al wiki i als cartells que vam penjar. Estaria molt bé “divulgar i introduir el Software Lliure en el mon empresarial”, però de moment no ens hi podem dedicar. Si tens cap suggeriment, t’escolto.

  Bé, espero que si segueixes interessats ens veiem en una altra ocasió.

 4. alexm ha dit:

  Hola Josep, aquí el conferenciant de Perl 🙂

  Entenc que tenies unes expectatives concretes que no es van complir i d’aquí la teva decepció. Però tal com explica en Rafael, no ens podem centrar en el món empresarial perquè calen molts recursos i temps dels quals no disposem. Fem això per amor a l’art i perquè volem donar a conèixer el programari lliure a la gent del carrer.

  D’altra banda, no crec que sigui just valorar una jornada sencera de xerrades i tallers que començava a les 10 del matí per la impressió que t’has endut a les 5 de la tarda veient-me a mi explicant coses de Perl o als companys de la sala del costat remenant tecles. Per exemple, la xerrada que va fer l’Ismael Fanlo a continuació de la meva sobre l’OpenOffice.org bé que és prou útil per al món empresarial, crec jo. I n’hi havia d’altres.

  Per acabar, t’animo a venir algun dia a les reunions de Caliu que fem cada primer dissabte de mes (s’anuncien a la llista de caliu-info). No et puc prometre que resolguem totes les teves inquietuds, però t’escoltarem i mirarem d’ajudar-te fins on bonament puguem.

  Salut i programari lliure!